Direct naar de inhoud.

Weekendweer: winterse omstandigheden met kerst

  • door:
  • op:
F: Weeronline

REGIO – Precies tijdens dit kerstweekend krijgt ons land te maken met winterweer. Hierbij zijn er zeer grote verschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland. Komende nacht en op eerste kerstdag kan regionaal sneeuw vallen. Op tweede kerstdag is er grote kans op gladheid door ijzel.

Deze vrijdag is het grotendeels bewolkt, regenachtig en zacht met op veel plaatsen maxima van 8 of 9 graden. De wind waait op de meeste plaatsen uit het zuidwesten tot westen, maar in Noord-Nederland steekt gedurende de dag een noordoostenwind op. Hierdoor stroomt geleidelijk koudere lucht het land in. Zo is het in Groningen eind van de middag behoorlijk guur met slechts 3 tot 5 graden.

Sneeuw in de nacht naar eerste kerstdag?

Tijdens kerstavond klaart het breed op in het noorden. In Groningen, Friesland en Drenthe vriest het dan al licht. Als er dan nog wat neerslag valt, zal dit natte sneeuw opleveren, maar waarschijnlijk is het zo goed als droog. In de zuidelijke helft van het land ligt de temperatuur met 4 tot 6 graden nog ruim boven het vriespunt en valt soms wat motregen.
In de loop van de nacht komt de vorstgrens boven het midden van het land te liggen en dit levert grote temperatuurverschillen binnen het land op. In de noordelijke provincies daalt de temperatuur naar -1 tot -5 graden. Door de bewolking in het zuiden blijft het daar nog vrij zacht. In Zeeland en Zuid-Limburg is het 4 à 5 graden boven nul. Later in de nacht zorgt een neerslaggebied vanuit het zuiden voor regen, maar op de overgang met de koude lucht kan dit ook wat (natte) sneeuw opleveren. Tijdens een periode met intensieve neerslag kan het tijdelijk even wit worden.

Eerste kerstdag

In het noorden en grotendeels ook midden van ons land wordt eerste kerstdag een koude, maar droge, winterdag met ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt tussen -1 en -3 graden, maar een matige noordoosten- tot oostenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder. Op de koudste plaatsen ligt de gevoelstemperatuur zelfs rond -10 graden.
In Zuid-Nederland trekt in de ochtend nog een neerslaggebied over en dit levert een mix van regen en (natte) sneeuw op. Tijdens een periode met intensieve neerslag kan het even wit worden, maar van een dik pak sneeuw is vooralsnog geen sprake. Toch kan de sneeuw deze eerste kerstdag wel een extra winters tintje geven. In de middag verdwijnt de neerslag en de zon weet steeds vaker door het wolkendek te breken. Uiteindelijk zet de temperatuur ook in de zuidelijke helft van het land een daling in richting het vriespunt.
In de nacht kan het in het noordoosten matig vriezen met minima van -5 tot plaatselijk -8 graden. In het midden en zuiden van het land liggen de minima een paar graden onder het vriespunt. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg blijft het kwik net boven nul. In de loop van de nacht begint de zachte lucht waarschijnlijk vanuit het zuidwesten terrein te winnen en daarbij neemt ook de kans op neerslag toe.

Tweede kerstdag

Zachte lucht probeert Nederland op tweede kerstdag weer te veroveren. De neerslag die noordwaarts over het land trekt kan enige tijd ijzel opleveren. De hoogste temperaturen zullen aan het einde van de dag bereikt worden en komen uit tussen 0 graden in het noordoosten en 8 graden in Zeeland. Vooral in Groningen en Drenthe is tot ver in de nacht naar maandag kans op gladheid.

Tendens: behoorlijk zacht decemberweer

Volgende week is het wisselvallig weer met weinig ruimte voor de zon. Op maandag en dinsdag komen de maxima uit tussen 4 graden in Groningen en 8 graden in Zuid-Nederland. Vanaf woensdag wordt het nog een aantal graden zachter met 8-10 graden in het noorden en temperaturen in de dubbele cijfers in het midden en zuiden van het land. Maxima rond een graad of 6 zijn gebruikelijk in de laatste week van het jaar.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal