Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

PvdA en VVD genadeloos afgestraft in Groningen

Jij doet niet meer mee..

Jij doet niet meer mee..

GRONINGEN / STADSKANAAL – De kiezer wist gisteren opnieuw maar slecht de weg te vinden naar het stemlokaal. Landelijk lag de opkomst bij de Statenverkiezingen op 47%. Dat is ruim 8 procentpunt minder dan vier jaar geleden. In de gemeente Stadskanaal was dat niet veel beter met 48.8 % (2011 was dat nog 52.8%). Je vraagt je af waarom mensen hun democratisch recht niet gebruiken. Hoe dan ook, de stemmers hebben in de provincie Groningen massaal de ‘rode’ potlood gebruikt voor de SP.

De socialisten zijn dus de grootste geworden. De SP heeft in plaats van 6 nu 8 zetels in de Provinciale Staten. ‘Dit is ongelofelijk. We zijn nu de grootste in de Stad en de provincie’, vertelt lijsttrekker Sandra Beckerman emotioneel tegenover RTV Noord- verslaggever Remy van Mannekes. Waar winnaars zijn heb je ook verliezers. Voor de PvdA werd het een historische nederlaag. De partij halveerde en kwam uit op 6 zetels. Ook de liberalen hebben fors moeten inleveren. De VVD moet 2 zetels inleveren en komt nu uit op 4 zetels.

 
De andere partijen

Vanuit het niets zit Groninger Belang in Provinciale Staten. De partij, bestaande uit een aantal lokale partijen, heeft drie zetels weten te winnen. Ook D66 is gegroeid en gaat van 3 naar 4 zetels. Het CDA heeft net als vier jaar geleden 5 zetels weten te halen. De ChristenUnie gaat van 3 naar 4 zetels. De PVV heeft net als vier jaar geleden 3 zetels. Ook GroenLinks behoudt de 3 zetels. De Partij voor de Dieren krijgt er een zetel bij en staat nu op 2. De Partij voor het Noorden komt op 1 zetel.

Pé Langen

Red het Noorden, 50+, Grunnegers veur Stad en Ommeland, Seniorenpartij Groningen, Verenigde Communistische Partij, Partij voor Mens en Spirit, Vrij Mandaat en Groningen Centraal! hebben in de einduitslag geen zetel weten te bemachtigen. De markante Veendammer Politicus Pé Langen heeft inmiddels laten weten te stoppen met zijn partij ‘Grunnegers veur Stad en Ommelaand’. Hij is teleurgesteld dat de partij niet meer dan 1.500 stemmen wist te behalen. Verreweg de meeste stemmers kwamen uit zijn eigen gemeente. Langen gaat wel door met zijn lokale partij VUK.

 

Einduitslag Statenverkiezingen provincie Groningen:

PvdA: 6
VVD: 4
SP: 8
CDA: 5
D66 4
PVV 3
ChristenUnie: 4
GroenLinks: 3
Partij voor de Dieren: 2
50Plus: 0
Groninger Belang: 3
Partij voor het Noorden: 1

Einduitslag Statenverkiezingen provincie Drenthe:

PvdA: 7
VVD: 7
CDA: 6
PVV: 5
SP: 5
D66: 4
ChristenUnie: 3
GroenLinks: 2
50+: 1
Sterk Lokaal: 1

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.