Direct naar de inhoud.

Modernisering onder senioren zet door in 2016

  • door:
  • op:
foto: ANBO.nl
foto: ANBO.nl

GRONINGEN – “2016 moet het jaar worden waarin we afrekenen met het idee dat senioren stoffig zijn,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van seniorenorganisatie ANBO. “Uit ons jaarlijkse trendonderzoek blijkt dat de modernisering en digitalisering van senioren onverminderd voortzet.” De cijfers uit het onderzoek laten verrassende contrasten zien.

Het onderzoek rekent om te beginnen af met het stigmatiserende beeld van de oudere dame die met dubbeltjes en kwartjes bij de kassa betaalt. Den Haan: “Drie kwart (75%) van de onderzochte senioren geeft betalen met de pinpas de voorkeur boven contant geld. Enkel een zeer kleine –en relatief steeds kleiner wordende- groep alleroudsten kan niet met pinnen omgaan. Ook voor het contactloos gebruik van de pinpas halen senioren in de regel hun schouders niet op.”

Inhaalslag digitalisering
“De digitalisering van senioren zet onverminderd voort,” vervolgt Den Haan. “Al bijna één op de vijf (18%) heeft liever een digitaal krantenabonnement dan de papieren krant. Dat gaat hand in hand met de populariteit van de tablet onder ouderen. Hoewel de meeste senioren nu nog de fysieke krant hebben, zal dat aandeel de komende jaren dan ook verder teruglopen.” Mobiele bereikbaarheid heeft ook in meerderheid de voorkeur boven geen mobiele telefoon. “Drie op de vier (76%) is het liefst met een smartphone mobiel bereikbaar, waar slechts nog één op de vier (24%) senioren liever niets op zak hebben.”

Een brug te ver
Toch gaan sommige nieuwigheidjes de gemiddelde senior nog een brug te ver. Den Haan: “Waar één op de vijf (19%) misschien wel voor een medicijn-app is te porren om de dagelijkse inname bij te houden, geeft de meerderheid (81%) toch de voorkeur aan het ouderwetse pillendoosje.” Een ander voorbeeld van een niet uitkomende ’trendvoorspelling’: steeds meer ouderen zouden interesse krijgen in plastische chirurgie. “Nou, daar zien wij niets van terug hoor. Negenentachtig procent wil graag ‘natuurlijk’ ouder worden: Van bijna alle onderzochten mag die botox dus wegblijven.”

ANBO-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal