Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Platform schrijft open brief aan windboeren

wind-turbines-DrentheSTADSKANAAL – Platform Storm Borger Odoorn heeft een open brief geschreven aan 35 boeren in de Veenkoloniën die van plan zijn om er de grond af te staan voor het windpark Drentse Monden en Oostermoer. In die brief gaat het platform onder andere in op de materiële, immateriële en financiële gevolgen voor de omwonenden van de toekomstige windmolen.

Onverkoopbare woningen
Het platform noemt een aantal concrete gevolgen voor bewoners die hun huis niet kwijt kunnen door de plannen van het windpark. “Ouderen willen kleiner gaan wonen omdat hun gezondheid dat vraagt en vergt, maar door het onverkoopbare huis is het financieel en praktisch onmogelijk geworden om te verhuizen. Nu al door de aankondiging, is hun kapitaal en woonbelegging vernietigd door de komst en schaduw van dit windpark. Dit geldt natuurlijk ook voor jongere inwoners en gevestigde ondernemingen.”

Onrechtvaardige verrijking
In de brief wordt door het Platform Storm een beroep op de morele verantwoordelijkheid van de windboeren gedaan. “Als agrariër c.q. grondeigenaar heeft uw familie waarschijnlijk generaties lang een bijzondere positie in de Veenkoloniën ingenomen. Grootschalige landbouw is wat de omgeving tekent en vormt, en de vooruitgang en ontwikkeling is jarenlang op handen van veler voorvaderen gedragen. Generaties zijn opgegroeid, als loonarbeiders op het uitgestrekte Monden-land. En nu, ten koste van alle omwonenden, worden grondeigenaren ongerechtvaardigd (buitensporig) financieel verrijkt. De eens zo betrokken gemeenschap ervaart sterke ontwrichting van de sociale cohesie.”

Gevolgen toerisme
Ook wordt door het platform gewezen op de economische consequenties van de windmolens. “Economisch is de gemeente Borger-Odoorn sterk afhankelijk van de toeristische sector. Toeristen bezoeken de Veenkoloniën, met Stadskanaal als publiekstrekker, speciaal voor de aantrekkelijkheid, rust, ruimte en het open landschap. Niet te ontkennen is dat de windturbines een grote invloed zullen hebben op deze landschapsbeleving en dus hoogstwaarschijnlijk voor inkomstenderving in deze sector zullen zorgen.”

Emotionele oproep
De brief eindigt met een emotionele oproep aan de windboeren. “Ga meer investeren in de Veenkoloniën met uw mede-bewoners van dit kwaliteitsgebied, zodat we daar samen prettig kunnen blijven leven, wonen en werken. Dit in plaats van uitsluitend naar uw eigen gerief in te zetten op een windpark dat er ons inziens niet eens gaat komen, maar wel het door iedereen gewild solarpark wat echt duurzaam is en niet de miljoenen aan door u te vergoeden omgevingsschade veroorzaakt, wat uw windplannen nu al doen.”

 

 

Geplaatst door

Webmaster RTV1

5 Reacties op “Platform schrijft open brief aan windboeren

 1. Jammer, maar dit gaat natuurlijk niet werken. Geld maakt recht wat krom is.
  Het is ook niet de schuld van de boeren dat er nu zo,n verkeerd project wordt gepland. De schuldigen zitten in Brussel en in Den Haag die met dit al achterhaalde beleid de mogelijkheden hebben gegeven om hier geld aan te verdienen. Inmiddels is de stroomprijs zo laag geworden dat het beter is om stroom in te kopen dan om het zelf op te wekken. Onze beleidsmakers hebben elke provincie destijds opdracht gegeven om duurzame energie op te wekken. Echter is Drenthe totaal niet geschikt voor deze windmolenparken omdat je al heel snel overlast bezorgd. Als je de molens aan de provinciegrens zet dan hebben de buren er last van. Daar komt nog bij dat Drenthe een toeristisch verdienmodel heeft met de uitstraling van landschapsbeleving en natuur. Bij windmolenparken zie je vaak dat ze gebouwd worden aan de randen waar geen mensen wonen om overlast te voorkomen. In Groningen zie je dan ook veel in de omgeving van havens en langs de kust. Daar had de minister dus naar moeten kijken en Drenthe moeten ontzien.
  De hele besluitvorming is op een schimmige en ondemocratische manier tot stand gekomen waarbij gegoocheld werd met zogenaamde draagvlakcijfers en enquête,s waarbij de bewoners zogenaamd voor windmolenparken zouden zijn. Op grond daarvan werd beleid gemaakt terwijl de bewoners van de aangewezen gebieden totaal werden genegeerd. Dat er uiteindelijk zoveel actiegroepen actief werden zegt genoeg. Inmiddels weten we hoe de stemming is en blijft er van draagvlak niets meer over. Echter hebben de bestuurders voortvarend hun werk gedaan en allerlei toezeggingen gedaan waardoor dubieuze projectontwikkelaars hun gang konden gaan en dit beleid konden omzetten in vette winsten. De minister heeft dus op ondemocratische gronden toezeggingen gedaan waar hij niet meer onderuit kan. Dat de lokale politiek zo laat wakker is geworden is ook een grote schande natuurlijk. Ze hebben te laat gedaan waar ze voor aangenomen waren en dat is het volk vertegenwoordigen.
  Het siert de gemeenschap om nu een alternatief plan aan te bieden om de duurzame doelstellingen te bereiken met zonnepanelen maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet. Het windmolenparkplan deugt niet, past niet in het landschap en is op ondemocratische wijze tot stand gekomen. Om nu een signaal te geven naar de politiek lijkt het me gepast dat de volksvertegenwoordigers van de getroffen gebieden gezamenlijk naar Den Haag afreizen om duidelijk te maken dat de bewoners niet akkoord gaan met de windmolenparken en dat alle activiteiten die dit park moeten realiseren zullen worden gedwarsboomd. Een soort burgerlijke en bestuurlijke ongehoorzaamheid die de beleidsmakers op andere gedachten moet brengen.
  Voorlopig hebben we te maken met een minister Kamp die totaal doof is voor alles wat er in de Veenkoloniën aan sentimenten zijn en niet wil inzien dat we het gebied kunnen afschrijven als dit windmolenpark er komt.

 2. Kamp heeft al aangegeven op te stappen. Zo wordt hij ongestraft bevrijd van al het leed wat hij heeft veroorzaakt en gaat straks rentenieren in een windmolen vrije omgeving. Dat zijn nu onze volksvertegenwoordigers.

 3. Niet de windmolens, maar de tegenstanders zijn het probleem in de regio. De tegenstanders hebbeneendomme en agressieve sfeer gecreerd, daardoor wil niemand van buiten nog in deze regio wonen, wat natuurlijk niet goed is vor de verkoop en prijs van woningen.
  Die windmolens zijn een democratische besluit vande Tweede Kamer.
  De boeren hebben geprobeerd in gesprek te komen met de gemeente en provincie, maar die zaten al onder de plak van de agressieve tegenstanders.
  Die tegenstanders hebben zelfs veroorzaakt dat Emmen geen 60 maar 95 MW kreeg.

  Maar de windmolens zijn OK, omdat je er gemakkelijk aan went, net zoals iedereen gewend is aan de duizenden straatlantaarns, kijk maar eens om je heen, buiten.

  Vraag de boeren of ze een deel van hun windpark, als DEEL-windpark willen verkopen aan inwoners. Iedereen en aanbod doen een stukje windpark te kopen voor eigen gebruik.
  De voorstanders, die dan mee gaan doen, hebben daar voordeel van.
  En de grondeigenaren kunnen dan ook meer uit het windpark krijgen.

  Wie koopt, betaalt en bepaalt mee.
  Bijvoorbeeld het type windmolen, door een groter type te kiezen, zijn er minder nodig, geen dubbele rij bijvoorbeeld. Maar alleen door zelf me te gaan doen, als inwoner, krijg je invloed.
  Wacht niet op de tegenstanders, die zijn allang uitgespeeld.
  Vraag de boeren of ze er een DEEL-windpark van maken, en zo iedereen een voordelig eigen stukje windpark te koop kunnen aanbieden.
  De verkoop maakt het draagvlak zichtbaar.
  Met deze aanpak heeft gebiedscoordinator Titian Oterdoom ook iets om over te praten.
  Dan kan hij iets positiefs brengen.
  EZ kan zo ook iets goed maken.

  http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbouw_Windpark#de_6_Innovaties_van_een_DEEL-windpark

 4. Nee, een solarpark is pas lelijk zeg! Doe mij maar windmolens!

  • Een solar park is vergelijkbaar met een kassen gebied, wegen waar je alleen uitzicht hebt op de zonnepanelen langs de weg. In de Veenkolonieen, zou dat bijvoorbeeld het hele gebied zijn tussen Eerste en Tweede Exlooermond. Al kan die ca 600 ha natuurlijk ook over heel Drenthe verdeeld worden. En waarschijnlijk is zo veel ha zonnepanelen ook nodig om verder duurzaam te worden. Maar omdat die zonneweide eenplan is van Stadkanaalse vvd’ers, zullen ze wel eerst in eigen kring, in Groningen moeten kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.