Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

De PvdA wil windboeren uitkopen

De plek waar de windmolens komen in de Veenkoloniën 

DROUWENERMOND – De PvdA van Borger-Odoorn onderzoekt de mogelijkheden om de windboeren in het Veenkoloniaal gebied uit te kopen. Daarmee wil de PvdA in Borger-Odoorn voorkomen dat het gebied wordt vol gezet met windturbines. Ook al heeft de Raad van State groen licht gegeven voor het bouwen van windturbines, de PvdA ziet nog steeds kansen om tot een oplossing te komen die mag rekenen op draagvlak onder de bewoners.

Fractievoorzitter Henk Zwiep van de PvdA Borger-Odoorn wil de windboeren uitkopen met de besparing die wordt behaald door de windturbines op zee te plaatsen. Het bouwen van windturbines op zee is aanzienlijk goedkoper dan windturbines op land. Uit onderzoek van Kees Pieters blijkt dat Wind op Zee een miljard euro (€1.000.000.000) goedkoper is dan Wind op Land, indien alle huidige bouwplannen voor windmolens op land worden vervangen door windenergie op zee.

Verder laat de studie zien dat er voldoende ruimte op de Noordzee is om alle ambities van het Energieakkoord uit 2013 en het Regeerakkoord van 2017 te realiseren. Met een deel van het miljard dat kan worden bespaard met de keuze voor Wind op Zee, kunnen de initiatiefnemers voor het bouwen van windmolens op het land worden gecompenseerd in hun kosten en inkomen. Daarmee hebben alle partijen een voordeel. De bewoners van de Veenkoloniën hebben geen last van windturbines in het gebied, de landelijke overheid realiseert duurzame energie en bespaart vele miljoenen euro’s en de windboeren kunnen hun landbouwgrond gebruiken voor het verbouwen van gewassen.

De PvdA Borger-Odoorn is in overleg met de landelijke politiek om een motie voor de Tweede Kamer voor te bereiden waarin wordt opgeroepen om te kiezen voor windturbines op zee in plaats van windturbines op land, waarbij de initiatiefnemers voor windturbines op het land worden uitgekocht.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “De PvdA wil windboeren uitkopen

 1. Lijkt mij een heel goed plan
  Windmolen vrij iedereen blij
  Sociale onrust veenkoloniën opgelost 😊👍🌹

 2. Prima plan als we het serieus moeten nemen zo vlak voor de verkiezingen.
  Ze worden pas actief als het om hun eigen hachje gaat.
  In de aanloop naar de totstandkoming van windmolenplannen in de Veenkoloniën waren de politieke partijen onzichtbaar.
  De gedupeerde bewoners die nu midden in een industrieel windmolenpark komen te wonen (als er niets veranderd) zijn zwaar verneukt door dit slappe beleid van hun volksvertegenwoordigers.

  De stemming onder de bevolking is beneden nul.

  Ze voelen zich behandeld als derderangsburger en aan hun lot overgelaten.

  De Nederlandse staat heeft zwaar gefaald in dit proces wat niets met democratie te maken heeft.

  Als voorbeeld voor deze ongelijkheid kun je de kunstbewoners noemen in Zandvoort en andere elitaire gemeenschappen die met succes bezwaar maakten tegen windmolens op zee die bij helder weer zichtbaar konden zijn aan de horizon.
  De molens zijn nu zo ver uit de kust gepland dat ze inderdaad niet meer met het blote oog te zien zijn.

 3. kustbewoners

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.