Direct naar de inhoud.

Partijen Borger-Odoorn presenteren coalitieakkoord: ‘Willen weer naast de inwoner staan’

  • door:
  • op:
Peter Zwiers (PvdA) overhandigt het nieuwe coalitieakkoord aan burgemeester Jan Seton. | Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

VALTHE – De PvdA, Leefbaar Borger-Odoorn, VVD, CDA en de Christen Unie hebben maandagavond in ‘Ons Dorpshuis’ in Valthe het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Met de titel ‘Samen denken en Samen doen’ wil de nieuwe coalitie weer naast de inwoner komen te staan.

Dat de nieuwe coalitie het samen wil doen werd al duidelijk tijdens de formatie. Zo haalde het input bij andere raadsfracties, maatschappelijke organisaties en inwoners. ‘We hebben veel input gehad van inwoners en dat willen we ook blijven doen. Je kan ook zeggen dat de inwoners een voorzet hebben gegeven en dat wij hem hebben ingekopt met wat er nu op papier staat,’ zo vertelt Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn.

Samen met de inwoner

De vijf partijen willen dus input blijven vragen bij de inwoners. Dat doen ze onder andere door een mailadres aan te maken zodat mensen het college kunnen tippen. Leefbaar ging al veel in gesprek met de inwoners en ook het CDA deed dit al middels de maandelijkse ‘CDA-tour’.  Laagdrempeligheid is een issue. Daarom krijgt elke wethouder een leefgebied waar hij of zij verantwoordelijk voor is. ‘Zo moeten de wethouders makkelijker benaderbaar zijn, maar je zou ook kunnen denken aan een inloopspreekuur met de wethouders in de dorps- en buurthuizen,’ aldus De Groot.

Bestaanszekerheid en wonen als belangrijkste thema’s

Twee belangrijke thema’s die terugkomen in het akkoord op hoofdlijnen zijn bestaanszekerheid en wonen. Die bestaanszekerheid is iets waar mensen met de stijgende prijzen steeds meer moeite mee hebben zo zien de vijf partijen. ‘We zijn dan ook heel blij de we de kwijtscheldingsnorm gaan verhogen van 120 procent naar 130 procent. We moeten namelijk allemaal blijven meedoen,’ zo vertelt fractievoorzitter Peter Zwiers van de PvdA. Die kwijtschelding is mogelijk voor mensen met een minimum inkomen en een laag eigen vermogen en de gemeentelijke lasten niet kunnen betalen.

‘Onze politiek gaat niet om ‘The winner takes it all’, maar om vertrouwen.’

Janny Hofsteenge – fractievoorzitter VVD

Fractievoorzitter Janny Hofsteenge ziet de plannen voor wonen in het akkoord als laatste eer aan de als wethouder afscheid nemende Nynke Houwing. ‘Zij heeft zich hier vier jaar lang kei- en de keihard voor ingezet en om met haar woorden te spreken: ‘Weg met de krimp’. We moeten nu echt aan de slag.’ Dat doet de nieuwe coalitie door de onlangs vastgestelde woonvisie bij de hand te nemen en daarbij een uitvoeringsprogramma te gaan samen stellen.

Vertrouwen

Met het vertrouwen zit het door de gesprekken die zijn gevoerd tijdens de formatie goed tussen de vijf partijen, maar met de drie oppositiepartijen is dat een stuk brozer. Na de verkiezingen begon dat doordat informateur Johan van Tiel in zijn verslag adviseerde om buiten de grootste partij Gemeentebelangen heen te formeren. Het vertrouwen in die partij was er niet. Hofsteenge kwam daar nog even op terug. ‘Onze politiek gaat niet om ‘The winner takes it all’, maar om vertrouwen.’

Dat vertrouwen zakte nog verder weg toen de drie oppositiepartijen vervroegd opstapten bij het ronde tafel gesprek met de vijf formerende partijen. De vijf wilden namelijk input hebben van de overige drie fracties. Dat deden de partijen door hun verkiezingsprogramma te overhandigen waarna zij opstapten. De coalitie hoopt dat die verhoudingen snel verbeteren. ‘We hebben afgelopen donderdag fractievoorzittersoverleg gehad en toen hebben we dit ook besproken. Volgens mij hebben we de neuzen nu allemaal weer de goede kant op staan om er het beste van te maken voor onze gemeente,’ aldus Zwiers.’  

De vijf partijen die in Borger-Odoorn samen de coalitie gaan vormen met in het midden formateur Piet Adema (donkerblauwe colbert) | Foto: CDA Borger-Odoorn

‘Aan elkaar vast houden’

Zwiers benadrukt ook dat er daarom bewust is gekozen voor een akkoord op hoofdlijnen. ‘Dan kunnen we het debat er nog over voeren in de raad.’ De nieuwe coalitie heeft in ieder geval het vertrouwen van formateur Piet Adema (ChristenUnie). ‘Je kijkt ook of een samenwerking duurzaam is. Door de diepgang bij de vele gesprekken die we hebben gevoerd heb ik het vertrouwen dat deze vijf partijen zich tot het einde van deze periode aan elkaar vast gaan houden.’

Het nieuwe coalitieakkoord wordt nog besproken in de gemeenteraad. Dat gebeurd volgende week dinsdag in Exloo waarbij ook de nieuwe wethouders Henk Zwiep (PvdA), Bernard Jansen (Leefbaar), Jeroen Hartsuiker (VVD) en Ankie Huijing (CDA en ook namens ChristenUnie) zullen worden voorgedragen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal