Direct naar de inhoud.

Jeroen Hartsuiker, grote onbekende in college Borger-Odoorn: ‘Ik ben een verbinder’

  • door:
  • op:

BORGER-ODOORN – De nieuwe wethouders in de gemeente Borger-Odoorn zijn voornamelijk bekende gezichten. Eén naam zal bij inwoners wat vraagtekens opleveren en dat is Jeroen Hartsuiker. RTV1 ging daarom samen met de VVD wethouder op ontdekkingstocht door Borger-Odoorn om nader kennis te maken.

Hartsuiker is 38 en komt uit Klazienaveen. Op het terras van dinercafé Bussemaker in Exloo stelt hij zich voor. ‘Ik ben een verbinder en iemand met veel energie. Ik heb een groot netwerk, zowel provinciaal als ook landelijk. Ik denk dat ik daardoor echt van toegevoegde waarde kan zijn voor deze gemeente.’  

Hartsuiker komt natuurlijk niet uit de gemeente, toch kent hij de gemeente al wel enigszins. ‘In mijn vorige baan bij de provincie kwam ik regelmatig hier en in mijn vrije tijd vind ik het leuk om op de mountainbike of racefiets te stappen. Ik heb dan ook vaak genoeg over de Hondsrug gefietst.’

Dicht bij de inwoners staan

Op de fiets ontdekken we ook Borger-Odoorn. De eerste stop is het Hunebedcentrum. Hartsuiker heeft namelijk onder andere toerisme en recreatie in zijn portefeuille zitten, maar het heeft ook nog een andere reden. ‘Ik ben ook gebiedswethouder van Borger.’ Gebiedswethouders is voor veel mensen een nieuwe term. De nieuwe coalitie heeft hiervoor gekozen om op die manier het vertrouwen te herstellen tussen de inwoner en de politiek.  ‘Wij willen dicht bij de inwoners staan en ook benaderbaar zijn zodat we de input uit de samenleving ook kunnen meenemen in ons werk.’

Een aandachtspunt wat betreft recreatie en toerisme is het veengebied. Op het zand is het meer dan genoeg aanwezig, maar op het veen liggen nog kansen. ‘Het is een speerpunt. Ik denk echt dat er nog heel veel kansen liggen om te benutten. Daar gaan we ook met de inwoners over in gesprek zodat we weten hoe we die kansen kunnen benutten.’

Inzetten op verduurzaming

Een ander stukje van het takenpakket van Hartsuiker is klimaat en energie. Iets wat niet voor niets naar Hartsuiker is gegaan. Tot voor kort werkte de Klazienavener namelijk op het ministerie van Economische zaken en Klimaat. ‘Duidelijk is dat we de komende vier jaar geen grote windmolenparken en zonneparken meer willen. Waar we wel op inzetten is de verduurzaming van ons woningbestand, maar dan denk ik ook zeker aan ons eigen gemeentehuis.’

‘Duidelijk is dat we de komende vier jaar geen grote windmolenparken en zonneparken meer willen’

Jeroen Hartsuiker, wethouder Borger-Odoorn over de klimaat en energieopgave

Met Hartsuiker fietsen we door naar de volgende locatie. De Nieuwe Dijk in Eerste Exloërmond. Als je om je heen kijkt zie je daar voornamelijk langgerekte akkers. Ook landbouw valt straks onder de nieuwbakken wethouder. Hij ziet het als één van de peilers van Borger-Odoorn. ‘Ze leveren een enorme bijdrage aan onze economie en daarnaast zijn ze beeldbepalend voor het landschap in onze gemeente.’

‘Boeren moet kunnen boeren’

De oppositie opperde dinsdag in het coalitiedebat dat er een landbouwvisie moet komen. Dat ziet Hartsuiker niet zitten.  ‘We moeten er ook voor zorgen dat we niet regel op regel op regel gaan leggen. Wij willen onze boeren vooral laten boeren. Dus geen extra regels bovenop de provinciale en de landelijke.’

De komende honderd dagen gaat Hartsuiker gebruiken om zich Borger-Odoorn eigen te maken. Door met name veel gespreken te voeren met inwoners, organisaties en raadsleden. Daarna gaat het echte werk beginnen, maar wel samen met de inwoners.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal