Direct naar de inhoud.

Coalitie Borger-Odoorn kan na flinke kritiek oppositie nu echt aan de slag

  • door:
  • op:

EXLOO – Het coalitieakkoord in Borger-Odoorn is dinsdagavond met een kleine meerderheid er doorheen gekomen. De gehele oppositie stemde namelijk tegen. Een verrassing was dat niet, want dat hadden Gemeentebelangen, GroenLinks en D66 zondagavond middels een statement al laten weten. De drie partijen vinden dat het akkoord bestaat uit ‘oneliners en dooddoeners’.

De drie partijen zien daarnaast behoorlijk wat tegenstrijdigheden met hetgeen de partijen in campagnetijd beloofden. ‘Het is kiezersbedrog,’ zo zei John Goeree in het statement wat hij vanavond nog maar eens herhaalde. De drie partijen vallen met name Leefbaar Borger-Odoorn aan. Die partij wil sinds haar entree in de raad in 2018 absoluut geen verhoging van de OZB, maar in het nieuwe coalitieakkoord staat er toch een verhoging van 1,75 procent naar 2,75 procent.

Als uitgaven stijgen moet je iets doen aan de inkomsten

Fractievoorzitter Annemiek de Groot van Leefbaar reageerde daarop dat haar partij nooit had kunnen weten dat consumentprijzen zo hard konden stijgen door de wereldproblematiek. ‘We zien dat de prijs daarbij nimmer is geïndexeerd. Met de inflatie kunnen wij dan ook niet anders dan de OZB te verhogen. Een financieel specialist zal ook zeggen dat als de uitgaven stijgen je ook iets aan de inkomstenkant moet doen. Wij vinden het daarom uit te leggen aan onze kiezers.’

Een wethouder die zich voor de volle 100 procent inzet verdient ook 100 procent betaling’

Janny Hofsteenge (VVD) – over het amendement tegen de verhoging van de OZB.

Fractievoorzitter Harm Greven van Gemeentebelangen gaf daarbij aan dat je ook de hand op de knip kunt houden. ‘Als we voorzichtig blijven met uitgaven zoals de laatste vier jaar dan hoeven we het ook niet naar de inkomsten te doen.’ Ankie Huijing van het CDA gaf daarbij aan dat de laatste vier gemiddeld de OZB ook met 2,75 procent steeg. ‘Jaarlijks was dat 1,75 procent, maar om aan de consumentenindex te voldoen hebben we de OZB tussendoor eenmalig met 5 procent verhoogd. Als je dat uitrekent kom je over vier jaar uit op die 2,75 procent.’

Honderd procent inzet, honderd procent betaling

De drie oppositiepartijen hopen die verhoging echter ten koste van alles te voorkomen. Zij willen niet dat de kosten van de halve fte extra worden doorberekend aan de inwoners. Ze kwamen daarom met een amendement met het voorstel dat alle wethouders 10 procent van hun salaris gaan inleveren per maand. De VVD wilde daar niet aan. ‘Een wethouder die zich voor de volle 100 procent inzet verdient ook 100 procent betaling en niet voor 90 procent,’ aldus fractievoorzitter Janny Hofsteenge.

‘Laten we de inschrijving voor een woning samenvoegen met de geboorteaangifte

Pieter de Groot (GroenLinks) – over het stimuleren van jongeren om zich in te schrijven voor een woning

De coalitie gaat dan ook niet mee met het amendement. ‘We willen hem consistent op 2,75 procent houden zodat onze inwoners weten waar ze aan toe zijn,’ aldus Annemiek de Groot. Voor 2018 was dit ook al het geval waarna er toen is verlaagd naar 1,75 procent en in 2020 eenmalig naar 5 procent. Daarbij zal het geld dat de gemeente ophaalt met de OZB niet voor het salaris van de wethouders. ‘We willen daarmee meer ruimte creëren voor het meerjareninvesteringsplan.’ Het amendement werd daardoor verworpen.

Geboorteaangifte

De coalitie gaf vorige week maandag bij de presentatie aan dat ze het samen met de inwoners willen doen. Dat deden ze tijdens het vormen van het akkoord door een inspraakmiddag in Valthermond en Borger. Ook gaven ze aan dat het akkoord daardoor breed gedragen wordt. Dit betwijfelt Gemeentebelangen. ‘Er hebben slechts tien inwoners fysiek hun input geleverd.  Verder valt in de bijlage te lezen dat er door 23 respondenten een schriftelijke reactie is gegeven. Dus hoe breed gedragen is dat akkoord?’, vroeg Stephan de Vries (Gemeentebelangen) zich af. De coalitie ging hier verder niet op in.

GroenLinks ziet één erg zwak punt terug in het akkoord. ‘Dat is geen politiek gesteggel, maar jongeren stimuleren om zich eerder in te schrijven voor een woning? Ik heb een voorstel; laten we dat dan samen doen met de geboorteaangifte,’ zo zei fractievoorzitter Pieter de Groot cynisch.

Honderd dagen

Uiteindelijk kwam het akkoord door de twaalf stemmen van de coalitie erdoor waardoor de nieuwe wethouders bestaande uit Henk Zwiep (PvdA), Bernard Jansen (Leefbaar), Jeroen Hartsuiker (VVD) en Ankie Huijing (CDA) vanaf morgen aan de slag kan gaan. ‘We hebben precies honderd dagen tot het nieuwe politieke seizoen op 1 september. Dat lijkt mij een goede inwerkperiode,’ zo sloot fractievoorzitter Peter Zwiers van de PvdA af.  Wethouder Jeroen Hartsuiker zal zich aanstaande donderdag in een reportage op deze site nader voorstellen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal