Direct naar de inhoud.

Gemeentebelangen, Leefbaar en D66 willen dat college Borger-Odoorn meer doet aan klachten omwonenden Windpark Drentse Monden

  • door:
  • op:
Windmolenpark Drentse Monden en Oostermoer Foto: Hielke Bosch/RTV1

EXLOO – Omwonenden van het Windpark Drentse Monden en Oostermoer kunnen met hun klachten onvoldoende terecht bij de exploitant vinden Gemeentebelangen, Leefbaar en D66. De partijen deden daarom donderdagavond de oproep aan het college om te zoeken naar een oplossing.

Volgens de drie partijen is de exploitant niet bereikbaar voor de inwoners. Ze willen dan ook graag dat wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen) het gesprek hierover aangaat met het windpark. De partijen noemen het ook een optie dat de gemeente zelf gaat anticiperen op de klachten van de omwonenden.

Verkiezingsretoriek

Toch ziet Erik Huizing van de VVD het iets anders. ‘Bij de ingekomen stukken zien wij een heel ander beeld ontstaan van de klachten. Ik zie dit dan ook als verkiezingsretoriek.’ CU wil vooral opkomen voor de inwoners. ‘Laten we de klachten goed registreren en metingen doen.’ Wethouder Buijtelaar voegde daar aan toe dat de gemeente graag de klachten van de inwoners wil horen.

Naast die oproep willen Gemeentebelangen, Leefbaar en D66 dat de wethouder de raad in positie gaat brengen om een zienswijze te kunnen indienen bij het Rijk over de nieuwe eisen van de milieu effect rapportage(mer). Ook hopen de drie dat het college er bij het Rijk op aandringt dat de nieuwe normen gunstiger gaan uitpakken voor de omwonenden dan de nu ongeldig verklaarde normen uit 2010.

Brevet van onvermogen

De PvdA wil ook graag een zienswijze indienen richting het Rijk. ‘We kunnen vragen of het allemaal wat strenger kan, maar we hebben niet het gevoel dat het Rijk zich daar iets van zal aantrekken,’ aldus fractievoorzitter Henk Zwiep.  Het CDA ziet deze motie toch vooral als een brevet van onvermogen richting de eigen wethouder.

‘Windmolens staan er over tien jaar ook nog’

Wethouder Buijtelaar zag dit zelf niet. Hij ziet vooral dat de partijen graag willen dat de wethouder de raad er nog meer bij gaat betrekken. ‘Dat wil ik wel,’ zo zei hij.  GroenLinks sloot zich aan bij de drie partijen en deed de oproep aan de PvdA om dit ook te doen. ‘Wij hebben niet de illusie dat de windmolens er over tien jaar niet meer staan,’ zo zei Zwiep.

Lijsttrekker Daan Hooiveld van Gemeentebelangen baalde van die opvatting. ‘We hadden gehoopt dat de PvdA deze motie op de juiste manier had geïnterpreteerd. Zij willen graag voor de inwoners strijden. Dat hadden ze hier kunnen laten zien.’ Ondanks dat de PvdA niet mee ging met Gemeentebelangen, Leefbaar Borger Odoorn, D66 en GroenLinks werd de motie met een meerderheid aangenomen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal