Direct naar de inhoud.

Film over de Kanaalstreek periode 1954/55

  • door:
  • op:

SHC act27 20160417 Film KS 55 scrSTADSKANAAL – Op zondag 17 april a.s. wordt in het Streekhistorisch Centrum een unieke film vertoond. Deze film werd als promotiefilm gemaakt in 1954 voor de Veenkoloniale Tentoonstelling K.S.’55. Deze grote Tentoonstelling Kanaalstreek ’55 werd gehouden van 1 tot en met 9 juli 1955 op het toen nog braakliggende terrein tussen het Julianapark en de Hoofdkade. Later werd hier de Irenelaan aangelegd met het verzorgingshuis Parkheem en werden er de Lyceumflats gebouwd. De Tentoonstelling bestond uit een achttal grote tenten en buitenterreinen, waar middenstand, industrie en landbouw zich presenteerden.

De film laat zien wat de Kanaalstreek op dat moment te bieden had: tal van middenstanders met hun winkelende publiek passeren de revue en ook industriële bedrijven worden getoond. Zo zijn er beelden te zien van bv. Zwartsenberg Mode aan de Handelsstraat, klompenfabriek Van Goor en de aardappelmeelfabriek in Ter Apelkanaal. Ook wordt gewezen op de toeristische bezienswaardigheden in de regio met beelden van het Klooster in Ter Apel en het hunebed in Borger. De Kanaalstreek wordt in de film neergezet als een gebied waar het goed wonen is. De film eindigt met de opbouw van de tentoonstelling en de openingsplechtigheid door de toenmalige minister Jelle Zijlstra.

De voorstelling op 17 april begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 3,00 en is gratis toegankelijk voor donateurs van het SHC. Reserveren kan via 0599-612649 (tijdens kantooruren) of per mail: info@streekhistorischcentrum.nl

[Op de foto: Een luchtopname van de tentoonstelling Kanaalstreek ’55. Op de plek van het huidige Parkheem en de Lyceumlaan stond een zevental enorme tenten opgesteld om de Kanaalstreek te promoten].



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal