Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Witte Olifanten IV in de watertoren Stadskanaal

Woltering dynamic viscosity 7STADSKANAAL – Vanaf 1 mei tot 1 oktober exposeert de Amsterdamse kunstenares Femke Woltering onder de titel Dialoog haar keramische werk in de watertoren in Stadskanaal. Deze tentoonstelling is de vierde in de jaarlijkse expositiereeks Witte Olifanten. Wolterings sculpturen bestaan uit grillige, organische vormen van klei, opgebouwd uit fragmenten en losse onderdelen. De robuustheid van de ruwe klei staat tegenover de vaak fragiele vormen. Femke Woltering werkt vanuit haar intuïtie, maar daarnaast noemt ze analyse, observatie en onderzoek als componenten die voor haar onlosmakelijke bij haar kunstenaarschap horen. Haar werk ontstaat altijd vanuit een dialoog tussen de specifieke omgeving, het thema dat zij onderzoekt en de karakteristieke eigenschappen van het materiaal. ‘Mijn werk stelt vragen over controle, het intuïtieve, en reageert op de omgeving en de tijd waar we in leven’, zegt ze hierover.

Witte Olifanten
Witte olifanten is de benaming voor een reeks solotentoonstellingen voor keramische sculptuur in de watertoren van Stadskanaal. Vanaf de eerste expositie in 2013 draagt het initiatief de titel Witte Olifanten; dit verwijst naar iets zeldzaams, iets uitzonderlijks en kostbaars. Witte Olifanten richt zich op keramische kunst. Keramiek is bestand tegen het vochtige klimaat in de watertoren. Daarnaast bieden de vier verdiepingen van de watertoren met hun bijzondere industriële architectuur een aantrekkelijke omgeving om het werk te presenteren. Bij de expositie wordt een brochure uitgebracht. Witte Olifanten wordt georganiseerd in samenwerking met het naastgelegen Streekhistorisch Centrum, dat de watertoren beheert.
Atelier
Tijdens de tentoonstellingsperiode wordt in de watertoren een atelier ingericht. De kunstenares Femke Woltering zal gedurende de maand mei ter plekke in de watertoren werken. Hieraan wordt een educatief programma gekoppeld, gericht op leerlingen uit het basisonderwijs en buurthuiswerk. Onder leiding van de kunstenares zullen de kinderen insectenhotels gaan maken van klei en allerhande materialen.

Activiteit: Expositie ‘Witte Olifanten IV’ in de watertoren van Stadskanaal, door Femke Woltering uit Amsterdam. Datum: van 1 mei tot en met 30 september 2016, dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur, en de eerste zondagen van de maand: 5 juni. 3 juli, 7 augustus en 4 september van 14.00-17.00 uur. Daarbuiten op afspraak. Plaats: Watertoren Stadskanaal, Ceresstraat 1, 9502 EA Stadskanaal. Tel. 0599-612649; Entree: € 2,50 p.p.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.