Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nedmag in Veendam start een omgevingsfonds

Nedmag (f: Hans van Dijk)

Nedmag – (f: Hans van Dijk  / nom.nl)

VEENDAM – Magnesiumzoutbedrijf Nedmag (voorheen Billiton) richt een omgevingsfonds op waar jaarlijks 200.000 euro in wordt gestort. Verenigingen en maatschappelijke organisaties mogen hier een beroep op doen. Het fonds wordt opgericht vanwege het 35-jarig bestaan van het bedrijf. Onderdeel van het fonds is de samenwerking tussen het bedrijf en het UMCG. Het bedrijf doet mee aan een grootschalig onderzoek naar de werking van magnesium in het menselijk lichaam. Zo is er een onderzoek naar gezond ouder worden (healthy ageing) dankzij de werking van magnesium mineralen.

Bij het onderzoek is ook het Veendammer Zechstein Minerals betrokken. Nedmag heeft hierin een aandeel. Zechstein levert magnesiumzout voor ondermeer medicinale en cosmetische doeleinden. Nedmag is in 1981 opgericht vanwege de aanwezigheid van het bijzonder zuivere magnesiumzout in de Veendamse ondergrond. Op twee locaties (zoals in Tripscompagnie) wordt op 1800 meter diepte zout gewonnen. Binnenkort wordt een derde plek in gebruik genomen. Er werken direct en indirect 400 mensen.

Naast het oprichten van het omgevingsfonds doet Nedmag ook veel aan sponsoring voor het verenigingsleven zoals kunst, scholen en sportclubs. Ook het Veenkoloniaal Museum maakt bijvoorbeeld gebruik van sponsoring door Nedmag. Het bedrijf doet dit als waardering en om de plaatselijke bevolking te betrekken bij de mijnbouw activiteiten die door de gasboringen een negatieve uitstraling heeft gekregen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.