Direct naar de inhoud.

Nedmag neemt risico’s door boren nieuwe zoutbron bij Borgercompagnie te starten

  • door:
  • op:
De locatie waar zout gewonnen mag worden
Foto: Martijn Folkers/RTV Noord
BORGERCOMPAGNIE – Zoutwinner Nedmag start in Borgercompagnie met het boren naar nieuwe zoutbronnen. De zogeheten putten Veendam 5 en 6 worden vanaf april aangeboord. Helemaal zonder risico is dit niet: terwijl Nedmag al kosten maakt bij het boren zelf, hopen tegenstanders de zoutwinning te blokkeren.
Het is erop of eronder voor de Bewonersgroep Borgercompagnie. Samen met de stichting Stop Zoutwinning, de Groninger Bodembeweging en anderen vindt er een voorlopig laatste juridisch gevecht plaats om het winnen van zout uit nieuwe zoutbronnen te stoppen.
Ook willen ze dat Nedmag helemaal moet stoppen met de zoutwinning. Dit jaar moet dit zijn beslag krijgen, zegt Jakoba Gräper, die zich al decennia inzet tegen het stoppen van de zoutwinning.

Plan goedgekeurd

Zo’n 28 inwoners die binnen de invloedssfeer van Nedmag wonen hebben zich verenigd en gezamenlijk bezwaar aangetekend tegen de goedkeuring van het Winningsplan 2018, dat door de minister van Economische Zaken en Klimaat is goedgekeurd. Het Winningsplan stelt Nedmag in staat om nieuwe zoutbronnen aan te boren en ook mogen te neerdalen tot maximaal 95 centimeter.
‘Door nu al te beginnen met het boren neemt Nedmag een groot risico’, stelt Gräper. ‘De procedure bij de rechtbank loopt en met onze advocaat zullen we onze uiterste best doen om de plannen van Nedmag stop te zetten.’

‘Zomer vergallen’

Ondertussen dendert de trein die Nedmag heet door, want het zoutbedrijf heeft zelf vertrouwen in een goede afloop. Dit blijkt tijdens een inloopavond die het bedrijf in Dorpshuis De Eersteling, op het voormalige voetbalveld in Borgercompagnie, heeft belegd; 21 omwonenden hebben zich ervoor aangemeld.
Abel Jan Smit, directeur mijnbouw, vertelt de mensen wat er staat te gebeuren. Tussen april en augustus wordt er in de grond geboord. Om overlast te voorkomen is er een hoge geluidswal geplaatst. Een van de aanwezigen is er nog niet gerust op: ‘Ik hoop toch niet dat jullie mijn zomer gaan vergallen?’, vraagt hij aan Smit. De directeur geeft aan dat overlast gemeld kan worden bij de zoutwinner.

‘Uitstel geen optie’

Smit erkent dat Nedmag een zeker bedrijfsrisico neemt. De zoutwinner kan en mag een nieuwe zoutbron gaan boren, maar de juridische procedures die tegenstanders zijn gestart kunnen dit nog stilleggen.
‘We mogen winnen’, stelt hij. ‘Maar er loopt inderdaad nog een beroepsprocedure tegen het winningsplan. Als de rechter uiteindelijk zegt ‘het mag toch niet’, dan moeten we stoppen. Maar verdere uitstel is geen optie.’
Mochten de tegenstanders hun gevecht verliezen, dan is de toekomst van Nedmag verzekerd. Het bedrijf krijgt van het ministerie groen licht tot 2045
Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken sinds dit jaar samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal