Direct naar de inhoud.

Stinkende mestvergister in Borgercompagnie onderworpen aan complete controle

  • door:
  • op:
Een bord aan de straat van de overlast veroorzakende mestvergister
F: RTV Noord

BORGERCOMPAGNIE – De Gemeente Veendam heeft donderdagmiddag samen met de Omgevingsdienst, Veiligheidsregio en de provincie Groningen een zogeheten integrale controle uitgevoerd bij Dankers Bio Energy in Borgercompagnie. Buurtbewoners klagen al jaren over stankoverlast door het bedrijf.

De controle is uitgevoerd vanwege meerdere verzoeken bij de gemeente om te handhaven tegen het bedrijf. Naast de stank storen de omwonenden zich ook aan het vrachtverkeer dat van en naar het bedrijf rijdt.

Milieu en veiligheid

Tijdens een integrale controle wordt getoetst of het bedrijf alles op orde heeft als gaat om milieuregelgeving, veiligheid en andere zaken. Bij een overtreding wordt er een termijn vastgesteld waarbinnen de ondernemer dit probleem moet verhelpen. Als het probleem niet wordt opgelost kunnen er sancties volgen.

Omwonenden teleurgesteld

Buurtbewoners kon de controle bij de firma Dankers niet ontgaan. Toch gaan de omwonenden er niet van uit dat de problemen na de controle gelijk zijn opgelost. ‘Het feit dat er tien mensen op het erf staan betekent nog niet dat de stank voorbij is’, zegt een buurtbewoner.

De buurt is teleurgesteld in de gemeente omdat afspraken volgens hen niet worden nagekomen. Vorige week werd bijvoorbeeld een gesprek met de omwonenden van de mestvergister afgezegd door de burgemeester. ‘Met deze actie is niet gelijk het vertrouwen terug. Ik zie dit ook gewoon als een stunt zo vlak voor de verkiezingen’, aldus een buurtbewoner.

De gemeente laat weten dat de uitkomsten van de controles met de bewoners zullen worden besproken. ‘Hiervoor ontvangt u binnenkort een uitnodiging’, aldus de gemeente in een brief aan de omwonenden.

Geen reactie

De eigenaren van Dankers Bio energy wilden niet reageren op de controles.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken sinds dit jaar samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal