Direct naar de inhoud.

Hitteplan actief in Drenthe

  • door:
  • op:

HittegolfBORGER ODOORN – In verband met het tropische weer heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. GGD Drenthe en het Rode Kruis Nederland waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van hitte, met name voor ouderen en hele jonge kinderen.

Tips en adviezen
Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

– Drink voldoende: Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst hebt. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

– Houd uzelf koel: Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur).

– Houd uw woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

– Zorg voor elkaar bij deze extreme warmte. Let extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

logo ggd drenthe

Wie lopen risico?
Warm weer vormt voor bepaalde mensen een groter risico voor de gezondheid dan voor anderen. Ouderen vormen de grootste risicogroep, omdat bij hen de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd. Niet alleen ouderen maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen hebben een groter gezondheidsrisico. Ook kan gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.

Wat zijn klachten van hitte?
Warm weer kan leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Hebt u nog vragen?
Op www.ggddrenthe.nl en www.rodekruis.nl staat meer informatie over de gezondheidsrisico’s van warm weer. Hebt u individuele vragen? Voor vragen over uw gezondheid kunt u contact opnemen met uw huisarts. Gebruikt u medicijnen en hebt u vragen, neem dan contact op met uw apotheek. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met GGD Drenthe via milieuengezondheid@ggddrenthe.nl of 0592 30 63 00.

(Bron: gemeente Borger Odoorn)



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal