Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Sneeuwbuien en winterkou op komst

WEERONLINE – Vanaf donderdag krijgen we weer te maken met winterweer. Eerst vallen winterse buien met hagel en natte sneeuw, maar vanaf donderdagavond kan het plaatselijk wit worden.

De kans op sneeuw houdt aan tot en met zondag. Daarna is er 60% kans dat we echt de winterkou induiken met in de nachten matige tot strenge vorst en in de middagtemperaturen rond het vriespunt.

Donderdag ligt een krachtig lagedrukgebied boven Scandinavië. De invloed van het lagedrukgebied is in ons land goed merkbaar. Er steekt een vrij krachtige tot krachtige westenwind op boven land. En aan zee waait het hard tot stormachtig uit het westen tot noordwesten. Op de Noordzee komt het tot storm. De harde wind veroorzaakt gevoelstemperaturen rond -3!

Gedurende de dag stroomt koude lucht, afkomstig vanaf de Noordpool, uit over ons land. Dit is vooral te zien aan de neerslag. De hele dag trekken vanuit het noorden buien over. Op 5,2 km hoogte koelt de atmosfeer af naar -40. Door de koude lucht krijgen de buien gedurende de dag steeds meer een winters karakter en uiteindelijk vallen hoofdzakelijk sneeuwbuien. Daarbij kan het ook onweren. Eind van de middag en in de avond zal het op verschillende plaatsen wit worden.

Vooral in het binnenland kan de sneeuw blijven liggen, want daar koelt het af tot rond het vriespunt. In het westen en noordwesten wordt zachtere lucht vanaf de Noordzee aangevoerd. Bij temperaturen van een graad of 3 smelt sneeuw weer weg.

Sneeuwkansen tot in het weekend
Vrijdag, zaterdag en zondag blijven we te maken houden met winterse buien vanaf de Noordzee. Vrijdag waait het daarbij langs de kust opnieuw stormachtig, in het weekend komt de wind iets tot bedaren. Vooral ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend kan het lokaal wit worden. De Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, Twente, de Achterhoek en de Limburgse heuvels zijn de gebieden waar het landschap snel wit wordt.

Tijdens de nachten vriest het licht en daardoor kan het op grote schaal glad worden. Door het buiige karakter van de neerslag kan de situatie van plaats tot plaats sterk verschillen. Op de ene plek valt een paar centimeter sneeuw, terwijl een aantal kilometer verderop niets aan de hand hoeft te zijn.

Felle kou na het weekend?
Vanaf volgende week maandag neemt een hogedrukgebied de touwtjes in handen. Hierdoor neemt de neerslagkans af en worden de nachten kouder. De windrichting bepaalt echter hoe koud het precies wordt. Waait de wind uit het zuidwesten dan moeten we het doen met wat lichte vorst en komt de temperatuur overdag nog ruim boven nul.

Bij een oostenwind wordt felle kou uit Oost-Europa en Rusland naar ons land getransporteerd. In dat geval kunnen we in de nachten strenge vorst met minima beneden -10 graden verwachten en blijft het ook overdag vriezen. Daarbij kun je voorzichtig aan schaatsen op natuurijs denken. Ook zijn er nog berekeningen die met een zuidoostelijke wind komen, waarbij de kou minder fel is.

Nemen we alle berekeningen samen, dan is de kans op nachtvorst voor het midden van het land volgende week 80% en de kans op minima beneden -5 graden bedraagt 60%. Er is 40% kans dat het overdag blijft vriezen. In het zuidoosten zijn de kansen een stuk groter en in het noordwesten juist kleiner.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “Sneeuwbuien en winterkou op komst

  1. Hoe snel kan ik overstappen dat alles goed is geregeld…maar dan ook echt goed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.