Direct naar de inhoud.

Noorder Rondritten 1997: ‘De Elfstedentocht is de tocht der tochten, maar 150 kilometer is ook niet niks.’

  • door:
  • op:
Archiefbeeld van de Noorder Rondritten in 1997

STADSKANAAL – Vandaag is het 25 jaar geleden dat voor het laatst de Noorder Rondritten werden verreden. Roeland Deuring uit Stadskanaal reed die dag de 150 kilometer uit.

De Noorder Rondritten is een natuurijs klassieker in Groningen. De eerste werd verreden op 8 januari 1940, de elfde en laatste op 8 januari 1997. Bij de Noorder Rondritten kunnen deelnemers kiezen uit vier toertochten met verschillende startplaatsen. Er kan gestart worden in Baflo, Uithuizen en Appingedam. Er zijn drie toertochten van 85 kilometer en een van 160 kilometer.

Roeland Deuring (52) uit Stadskanaal komt uit een echte schaatsfamilie. Zijn vader was voorzitter van de ijsbaan in Gasselternijveen. Deuring: ‘Zo zijn we met het schaatsvirus besmet, als er natuurijs lag gingen we altijd toertochten schaatsen.’ Samen met zijn broer reed hij in 1997 de lange rit.

Goed weer en prachtig ijs

In 1997 kwam Deuring al vroeg aan in Baflo, samen met zijn broer Harm. ‘Het was een uur of zeven in de ochtend, want je wilt vroeg starten met 150 kilometer voor de boeg.’ Het was nog donker, de eerste kilometers moesten de broers dan ook goed oppassen. ‘Het blijft natuurlijk natuurijs met scheuren. Maar het was goed weer en het ijs was prachtig.’

Deuring herinnert zich vooral de schitterende omgeving: ‘Het was er gigantisch mooi, je komt op plekken waar je nog nooit was geweest en anders ook niet komt.’

Routekaart Noorder Rondritten

Al 200 kilometer in de benen

Van Groningen naar Appingedam ging het volgens Deuring fantastisch. Gaandeweg merkte hij wel dat zijn broer het er zwaarder mee kreeg. Niet zo gek, hij had vier dagen eerder de Elfstedentocht uitgereden en dus al 200 kilometer in de benen. In de laatste startgroep was de tocht der tochten een barre onderneming geweest. Voor een groot deel in het donker en op ijs dat door de vele rijders voor hem al de nodige averij had opgelopen.

De charme van natuurijs zit hem volgens Deuring in de lange rechte stukken. ‘Je schaatst rechtuit, hoeft geen bochten te draaien. Je geniet van de natuur, de omgeving en het ijs.’

Roeland Deuring (r) op het Paterwoldse meer in 2019. Van 1997 zijn helaas geen foto’s. (eigen foto)

Boterhammen met jam en hagelslag

Zo voltooiden de broers samen de tocht. De boterhammen met jam en hagelslag werden weggespoeld met thee. Zijn broer had nog ouderwets kranten onder de kleren tegen de kou. Trots en opgelucht werd de finish bereikt. Deuring: ‘De Elfstedentocht is dan misschien de tocht der tochten, maar 150 kilometer is ook niet niks.’

Of de Noorder Rondritten ooit nog verreden gaan worden? Deuring denkt van wel: ‘hoe langer het geleden is, hoe dichterbij het moment weer komt. Als het zover komt zou ik hem schaatsen geloof ik.’

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal