Direct naar de inhoud.

O-Maatje zoekt mensen om ouderen te bezoeken

  • door:
  • op:
Foto: Refdag.nl

VEENDAM – Jongerenwerk Compaen is in samenwerking met Zorggroep Meander en met Maatschappelijke stagiaires van de Winkler Prins Scholengemeenschap een pilot gestart, het project O-Maatje.

Het doel van het project is om jongeren kennis te laten maken met de leefwereld van ouderen en eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Door middel van wederkerige uitwisseling van verhalen, ideeën en geschiedenis van toen en nu willen de mensen van het project meer begrip, respect en cohesie tussen jong en oud creëren.

Jonge mensen bezoeken geïnteresseerde ouderen geselecteerd wordt door de wijkverpleegkundige.
Voorafgaand aan de bezoekjes informeert deze bij de ouderen of dit gewenst is. Als het antwoord positief is worden de jongere en oudere aan elkaar voorgesteld. Als blijkt dat het klikt gaat de jongere ongeveer 1 tot anderhalf uur per week op bezoek. Een paar voorbeelden wat men samen kan doen en beleven zijn; een spelletje doen, foto’s kijken, een eindje wandelen of zomaar gewoon lekker kletsen over van alles en nog wat.

Twee jonge stagiaires en ouderen zijn intussen gekoppeld.
Een jongere bezoekt zijn eigen 94- jarige buurman en de andere jongere bezoekt de opa van een klasgenoot. Het enthousiasme bij de jongeren is groot, nu al hebben ze gevraagd of ze ermee door mogen gaan als de stage erop zit. Er ontstaat een bijzondere vriendschap waarbij zowel de jongere als de oudere baat bij hebben. Als het ware brengt het wat verlichting en vreugde, aldus jongerenwerk Compaen.

Zij constateren dat er veel eenzaamheid onder ouderen en bedachten O-Maatje. Zij hebben derhalve de coördinatie in handen. Een mooie aanvulling op de al bestaande mogelijkheden (Activiplein en het Stekkie) voor ouderen.

Het begin is er maar er worden meer vrijwilligers gevraagd, dat hoeft niet perse een jongere zijn. 
Er zijn veel meer vrijwilligers nodig en ze hopen dat via dit bericht meer mensen zich zullen melden, die het leuk vinden om wekelijks een uurtje bij iemand op bezoek te gaan. Het is een kleine moeite en het geeft veel plezier aan beide zijde, aldus Jongerenwerk Compaen.

Voor meer informatie kunt u mailen naar ivanloo@compaenveendam.nl-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal