Direct naar de inhoud.

Moestuin “De Vergeten Hoek” Oude Pekela breidt fors uit

  • door:
  • op:
Foto: Herman Alink RTV1

OUDE PEKELA – Samen Sterk voor Oude Pekela (SSvOP) wordt gevormd door een groep burgers uit Oude Pekela die sinds vorig jaar een braak liggend overwoekerd stuk grond in hun buurt hebben omgetoverd in een moestuin, waarvan 3 gezinnen en een vrijgezel het vruchtgebruik hebben. Deze tuin heet “De Vergeten Hoek”. Naast de tuin bestieren zij de kookgroep “Pekela Kookt”, waar iedere woensdag wordt gekookt voor de oudere mens onder ons in Mfc De Binding.

Direct tegenover de al bestaande tuin ligt ca. 3.000 m2 grond waarvan de helft gebruikt kan worden als moestuin. Men ging met hun uitbreidingsplannen naar de gemeente Pekela die eigenaar is van het gebied. Inmiddels is er bruikleenovereenkomst die de goedkeuring heeft van de gemeente. Omdat de grond sterk is verwaarloosd zal de vereniging 10.000,– nodig hebben om de grond zodanig te cultiveren dat het klaar is om diverse groente, fruit en aardappelen te gaan telen. Er is goede hoop dat 70% van de kosten via de provincie Groningen zal worden gefinancierd. Indien de middelen binnen zijn, zal  direct aan de slag worden gegaan met het opschonen van de grond, mest en compost ondergraven en zaaien en poten, want men wil graag dit jaar nog oogsten.

Andere sponsoren hebben er intussen voor gezorgd dat op dit moment de financiën er zijn om alvast te beginnen met het bouwen van een gebouwtje op het gedeelte wat niet voor de moestuin geschikt is. Op 11 maart 2017 gaan de vrijwilligers daarmee beginnen. Het gebouwtje moet ruimte bieden voor 2 opslagtanks van 1.000 liter opvang regenwater, tuingereedschap en een gesloten ruimte voor opslag aardappelen, groente en fruit. Verder komt er een open afdak waar men kan schuilen bij slecht weer, maar ook om gezellig bij elkaar te kunnen zitten.

Het betekent dat nog meer mensen kunnen meeprofiteren van de opbrengst van het nieuwe gedeelte bestemd voor de moestuin, wat maar liefst 1.500 m2 omvat. Het doel van de vrijwilligers is om de buurt leefbaar te houden. Daarnaast bieden zij mensen die het niet breed hebben een initiatief om de kosten van de directe levensbehoeftes te verlagen. Inmiddels hebben zich al meer vrijwilligers gemeld die graag mee willen doen met dit project. Mensen die dit aanspreekt kunnen nadere informatie verkrijgen bij Theo van Poppel. E-mail: theovanpoppel@hotmail.com

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal