Direct naar de inhoud.

Knoalster Schrieverij in het SHC

  • door:
  • op:

Omslag van de verhalenbundel ‘Van onder de Pedde’.
STADSKANAAL – Op zondag 12 maart staat het Streekhistorisch Centrum in het teken van de Groninger Streektaal. Schrijver Harry Töben zal vertellen over de taal van de Kanaalstreek en daarbij ook over zijn boeken die hij in het Knoalster Grunnegs schreef.

Harry Töben (Musselkanaal 1942) woont tegenwoordig in de stad Groningen. In zijn lezing zal hij ingaan op de oorzaak dat het Gronings in de Kanaalstreek anders is dan elders in de provincie.

Töben volgde colleges bij Siemon Reker, hoogleraar Gronings aan de RuG. In overleg met hem, stelde Töben regels op voor de Knoalster schrijftaal en publiceerde daarover een essay Alles over het Knoalster Grunnegs. Daarnaast stelde hij voor het eerst in de geschiedenis een Kanaalster Woordenlijst op.

Harry Töben schreef boeken in zowel het Nederlands als het Gronings. Van zijn hand is het boek Harm Davids, schipper van de Jatrie, de biografie over de voormalige eigenaar van het museumschip van het SHC.

In 2008 verscheen zijn eerste Groninger verhalenbundel Van onder de Pedde en in 2011 de eerste Groningstalige misdaadroman Liek achter de badde. Dit boek wordt binnenkort ook verfilmd. Het meest recent is de tweetalige verhalenbundel Mie & Gittje- Ik & Geertje uit 2014, zestien verhalen in het Knoalster Grunnegs en vervolgens in het Nederlands.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 4,00 per persoon. Voor donateurs van het SHC € 2,50 op vertoon van de pas.

Voor meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl. Adres: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2, 9502 EA Stadskanaal-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal