Direct naar de inhoud.

Nieuwe tentoonstellingen in Streekhistorisch Centrum

  • door:
  • op:
Aquarel: Geert Schreuder

STADSKANAAL – Vanaf heden zijn in het Streekhistorisch Centrum weer twee nieuwe tentoonstellingen te zien. In het Huisje Manning is onder de titel ‘Een Ander Achterhuis’ een tentoonstelling ingericht over de familie Drenth die 16 onderduikers de Tweede Wereldoorlog doorhielp.

Een Ander Achterhuis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood de familie Drenth een veilig onderdak aan Joden en mensen die onderdoken voor de verplichte Arbeitseinsatz. Het verhaal over hoe ze dat klaarspeelden, werd in 1998 opgetekend door Jan Hof en door Herinneringscentrum Kamp Westerbork in boekvorm uitgebracht. Geert Schreuder maakte er aquarellen bij. Aan de hand van deze aquarellen wordt nu in het Streekhistorisch Centrum tentoongesteld wat zich in het boerderijtje aan de Kromme Wijk te Stadskanaal afspeelde. Een schaalmodel van het huis laat zien op welke kleine oppervlakte alle mensen moesten leven. Voor iedereen die zich meldde, werd er plaats gemaakt, welke problemen dat ook met zich mee bracht.

Speelgoed en babykleding

Ook in de kamer voor wisseltentoonstellingen in het hoofdgebouw is de opstelling vernieuwd. Er is een keuze gemaakt uit de eigen collectie, waarin deze keer kinderen centraal staan. Oud speelgoed, kinderkleding, leesboekjes, verzorgingsartikelen voor baby’s: de expositie geeft een nostalgisch beeld van vroeger waar velen nog wel herinneringen aan zullen hebben.

De getoonde stukken zijn afkomstig van schenkingen van tal van particulieren en variëren van ca. 30 tot meer dan 100 jaar oud. De collectie van het SHC groeit nog steeds. Voorwaarde voor aanvaarding van schenkingen is o.a. dat de stukken gebruikt zijn in de Kanaalstreek of Westerwolde. Het allermooiste vinden we, als er ook gegevens over de gebruiker bekend zijn. Deze worden allemaal gedocumenteerd.

De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien tot en met 15 september, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en op de eerste zondag van de maand van 14.00-17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten deze tijden terecht. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649. Op feestdagen (Hemelvaartsdag en beide pinksterdagen) is het SHC gesloten.

Bij de foto: De onderduikers in het boerderijtje van Drenth aan de Kromme Wijk. Aquarel: Geert Schreuder-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal