Direct naar de inhoud.

Als de Wiebesweerga! Gas terug!

  • door:
  • op:
GRONINGEN – Deelnemers aan de fakkeltocht tegen de gaswinning in Groningen. FOTO MARTEN VAN DIJL / MILIEUDEFENSIE

GRONINGEN – Milieudefensie schrijft ons dat onder het motto Genoeg=Genoeg vrijdagavond 19 januari 2018 naar schatting ruim tienduizend mensen protesteerden tegen de gaswinning in Groningen. Een probleem van heel Nederland, aldus Milieudefensie. Naar later bleek waren er meer dan 12.000 deelnemers. 

Pijnlijk duidelijk werd op 8 januari jongstleden dat de gaskraan grotendeels dicht te draaien bij Loppersum, na de zware aardbeving in Huizinge 2012, niet zal afnemen. Elders in het Groninger veld ging de gaswinning gewoon door. Op 8 januari veroorzaakte een beving in Zeerijp grote scheuren in de hele omgeving en in de stad Groningen.

Vierde keer fakkeltocht
Het is de vierde keer dat de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie, met tal van andere Groninger organisaties een fakkeltocht organiseren tegen de gaswinning in Groningen. De eerste keer was in december 2014. Aanleiding nu was de zware aardbeving van 8 januari in Zeerijp. Deze veroorzaakte tot in de stad Groningen scheuren in gebouwen en het vertrouwen van de bevolking. Groningers zijn wanhopig en woedend, zij willen geen praatjes meer vanuit Den Haag, maar daadkracht. Genoeg = genoeg, aldus de mensen.

Geen 10.000 maar meer dan 12.000 deelnemers.
Recente berichten in de media geven aan dat niet 10.000, maar meer dan 12.000 deelnemers meeliepen met de fakkeltocht in Groningen. Ook veel vertegenwoordigers van verschillende gemeenten uit de provincie liepen mee, alsmede organisaties zoals het UMCG, FC Groningen, en de Rug. Sommige gemeenten hadden zelfs bussen beschikbaar gesteld om mensen te vervoeren.

Toespraken
Voorafgaand aan de tocht werden de mensen toegesproken door Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging, Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en Tweede Kamerlid (SP)Sandra Beckerman. Ook fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks en Jorien de Lege van Milieudefensie staken vanaf het podium de Groningers een hart onder de riem.

Acties uit binnen- en buitenland
Meer dan dertig boeren die spontaan met claxonnerende en knipperende lichten met hun tractoren naar de stad waren getogen betuigden hun steun.
Ook waren er indringende klokgeluiden te horen door vele kerken in de provincie en in het land. Tevens waren aan het begin van de tocht de klokken van Martinitoren in stad Groningen luid en duidelijk te horen. Op diverse plaatsen in het Nederland en daarbuiten ontstonden initiatieven voor solidariteitsacties door mensen die niet naar de fakkeltocht in Groningen konden komen, zoals in Amsterdam, Den Haag, Woerden, Appingedam en Brussel.

Digitale fakkels
Dagblad van het Noorden startte een actie op om digitaal via hun website een fakkel aan te steken voor de mensen in het aardbevingsgebied. Rond middernacht stond de teller op 53.253 digitale fakkels, geplaatst door Groningers en andere provincies in het land, met Drenthe als belangrijkste leverancier. Ook in het buitenland werden digitale fakkels aangestoken. Dagblad van het Noorden noemt IJsland, Duitsland, De VS en China.

Nieuwe aardbeving
Vanochtend, 20 januari heeft er in de stad Groningen weer een lichte aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 0.9 op de schaal van Richter. De tweede beving in vier dagen tijd, welke geregistreerd staat op 1.0 op de schaal van Richter. Door de KNMI is bevestigd dat de bevingen veroorzaakt zijn door de gaswinning.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal