Direct naar de inhoud.

Burgemeester Galama botst over motie

 • door:
 • op:
Baukje Galama- (F: RTV1)

STADSKANAAL – Ingrid Sterenborg (ChristenUnie) heeft maandagavond de gemeenteraadsvergadering voor een deel moeten leiden. Dit gebeurde nadat burgemeester Baukje Galama een hoogoplopend meningsverschil kreeg met raadslid Klaas Pals (D66) over een motie.

Westerschool

Pals wide deze indienen om het bestuur van scholengroep OPRON aan een gesprek met een deel van de gemeenteraad te onderwerpen omdat OPRON in ‘hun’ ogen nalatig heeft gehandeld bij het sluiten van de Westerschool in Stadskanaal noord. De burgemeester vond dat die motie ‘technisch gezien’ niet in orde was en voelde dus niets voor een soort van hoorzitting over het openbaar onderwijs. De meeste politieke partijen vonden dat echter van wel.

Schorsing

Hierop volgde een schorsing waarna burgemeester Galama niet terugkeerde als voorzitter van de gemeenteraad. Plaatsvervangend voorzitter Sterenborg nam haar plaats in. De motie, ingediend door D66, werd door de raad aangenomen. De ChristenUnie en het CDA steunen Galama in haar betoog. Volgens de christelijke partijen heeft Galama wel een punt. Maar de overige partijen steunden toch de motie.

Geen commentaar

Na afloop van de raadsvergadering liet CDA-wethouder Jan Bessembinders weten dat de burgemeester geen commentaar wil geven naar aanleiding van de ontstane situatie. Burgemeester Galama heeft zich na afloop ‘ziek’ gemeld.

11 reacties op “Burgemeester Galama botst over motie”

 1. De kern van het geschil was de motie, volgens onze burgemeester is een motie altijd een opdracht aan een bestuur bijvoorbeeld een college of een kabinet.
  Gisteravond werd er een motie ingediend met een opdracht aan de griffier, iets wat ik in mijn tijd als bode nog nooit heb meegemaakt!
  Dat is de kern van de zaak ,daar komt ook nog bij dat de inhoud van de motie ook zonder motie zo uitgevoerd kon worden maar dat was voor de indieners geen optie! Jammer het was dit alles niet waardt .

   • Klinkt of naar stemmingmakerij of onze burgervrouw is de baas en trapt de gemeenteraad in de hoek. Vervolgens neemt persvoorlichter Jan Pietersen de raad nog eens subtiel op de korrel ” Wel braaf blijven, anders smaken dadelijk de bittere ballen niet meer”

    Goed bezig Jan!

  • Wat is er aan de hand, binnen politiek Stadskanaal en de voorzitter van de gemeenteraad. Dit is de zoveelste keer, dat de raadsvoorzitter in het nieuws komt.En dan ook nog een commentaar van een gemeentebode, dit is toch wel hoogst ongebruikelijk.

 2. Gelukkig is een motie in dit mooie land niet (wettelijk) beperkt. De Gemeenteraad kan naar de wet, de goede zeden en in het duale bestel, besluiten dat wat zij wil. Zij is het hoogste orgaan in de gemeente en de burgemeester is slechts de voorzitter van de Raad. En het was het zeker wel waard. Er gaan miljoenen om in het (gemeentelijke) onderwijs en het is zeker, gezien het belang voor de kinderen, de moeite waard om daar als Raad niet langs de zijlijn te blijven staan.

 3. Ik denk dat de kern van het geschil een andere is dan wat Pietersen naar voren brengt.
  De kern is dat de verhoudingen in de afgelopen jaren ernstig zijn verstoord, voornamelijk door de dominante houding van Galema. De (on)geschiktheid van haar als burgemeester van een gemeente als de onze had bij het eerste sollicitatiegesprek beter beoordeeld moeten worden. De ongeschiktheid was, na de eerste periode, al wel duidelijk en de herbenoeming was dus een flater van de Raad.
  Zij had waarschijnlijk gedacht, dat het probleem zich vanzelf zou oplossen door de toen verwachte herindeling, maar omdat hierbij een kink in de kabel kwam, kon het probleem alsnog escaleren zoals we nu meemaken.
  Als oud-bode heb ik wel degelijk conflictsituaties meegemaakt, maar dit overtreft alles.

 4. Wat is er gaande in de gemeente Stadskanaal. Dit is de zoveelste keer, dat burgemeester Galama in het nieuws is. En ……. dan is het in mijn beleving, ook hoogst ongebruikelijk, dat een gemeentebode” commentaar ” geeft!

 5. Wat is er aan de hand in de gemeente Stadskanaal. Wederom is mevrouw Galama onderwerp van gesprek en wederom staat haar handelen ter discussie. Ongebruikelijk, dat een gemeentebode een journalist van commentaar voorziet, oftewel een ingezonden reaktie geeft op de situatie.

 6. Wellicht is het beter als de Burgemeester, de Wethouders en de Gemeenteraad afscheid van elkaar gaan nemen, zo vlak voor de verkiezingen en elkaar bedanken voor de goede dingen die zijn gedaan en dat elke partij de ander graag zo wil herinneren.

  Dan kan straks een volledig frisse ploeg, met goede herinneringen aan hun voorgangers aan de slag met de zaken die er liggen in Stadskanaal. Denk aan wat en hoe met de buitenzwembaden, de winkelcentra van Musselkanaal en Stadskanaal, Werkgelegenheid in de brede regio, en nog heel veel meer zaken.

  Eer elkaar voor de goede inzet en de passie en laat los!

  • Er kan dan ook direct contact worden gezocht met de gemeente Westerwolde zodat de meest logische en meest
   gewenste combinatie van Gemeentes ontstaat. Stadskanaal wordt dan onderdeel van de meest groene en voor toerisme meest aantrekkelijke gemeente van Groningen.
   Afscheid nemen van Galama is dan wel nodig. Want volgens mij heeft ze deze optie constant hoogst persoonlijk tegengehouden en tegengewerkt. Ze kon het niet zo goed vinden met die burgemeester van Vlagtwedde hoorde ik.
   Dus bedankt voor de goede diensten maar het is genoeg geweest.
   Stadskanaal moet ook verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-