Direct naar de inhoud.

Musselkanaal doet het op haar eigen manier

  • door:
  • op:
Foto: Metha Eikens

MUSSELKANAAL – Elk dorp heeft te maken met veranderingen. Musselkanaal heeft zo haar eigen manier om daarmee om te gaan. Het lintdorp maakt haar lint mooier en sterker. Door bestaande panden aan te pakken, door ondernemers sterker te maken en nieuw te bouwen in het (eerste en tweede) lint. In de Florawijk is na sloop van woningen alle ruimte om gezamenlijk aan de slag te gaan. Mensen delen hun zorgen en dromen en nemen het heft in eigen handen om hun leven in Musselkanaal nog mooier te maken. Zo zorgt Musselkanaal er met elkaar voor dat zij in de toekomst een levendig en zelfstandig dorp blijft.

Een mooier en sterker Lint
Peter Gelling (wethouder gemeente Stadskanaal): ‘We zijn blij te kunnen vertellen dat de gemeente het zogenoemde Blauwe Pand zeer binnenkort koopt (Marktstraat 66-68). Sinds de brand in 2016 is dit pand een doorn in het oog van veel Musselkanaalsters. Het is een mooie mijlpaal in de ontwikkeling van het Lint. Wat volgt is flora- en fauna onderzoek, sloop, bodemsanering en het uitwerken van plannen met Lefier. Op deze plek bouwt de corporatie 7 sociale huurwoningen.’

Naast het aanpakken van deze ‘rotte kies’ kijkt een werkgroep van ondernemers samen met een vastgoedregisseur, gemeente, Dorpsbelangen en Lefier naar de uitstraling van het hele kernwinkelgebied (van de Gelegenheid tot aan het Blauwe Pand). Wat te doen met leegstaande panden? Wie wil er verplaatsen? Hoe kun je bestaande gevels verbeteren?

Dirk Kloen (Ondernemersvereniging): ‘In ons dorp vind je alle winkels die je nodig hebt. Wij vinden het belangrijk dat dat in de toekomst zo blijft. Stilstaan en afwachten past daar niet bij, daarom zijn wij actief betrokken bij de ontwikkeling van Musselkanaal. Er waren meerdere avonden voor alle ondernemers en er zijn nu ruim 20 ondernemers actief in verschillende werkgroepen. De uitstraling van het kernwinkelgebied en de winkels zelf is belangrijk, maar ook kijken we bijvoorbeeld of de ondernemers beter kunnen samenwerken. De ondernemersvereniging heeft ook opdracht gegeven om voor 40 ondernemers/winkeliers een scan van hun winkel te maken. Met deze scan kunnen ondernemers zien hoe ze zich (nog) beter kunnen profileren en meer klanten kunnen trekken.’

Praten en plannen maken gaat gelijk op met doen. Voor de zomer start de gemeente met de aanleg van parkeerplaatsen langs het Lint ter hoogte van de Mitra en de aanleg van een nieuwe kade en steiger ter hoogte van de Gelegenheid.

De aankoop van het Blauwe Pand is een belangrijke stap om het Lint aan te pakken. Lefier pakt ook aan en bouwt in totaal 40 woningen in het (eerste en tweede Lint). Pieter Witzenburg: ‘De eerste bewoners zijn inmiddels verhuisd naar de 5 nieuwe woningen aan de Badstraat. Op de locatie van het Blauwe Pand komen 7 grondgebonden woningen. Ik ben blij te kunnen melden dat we 15 woningen willen gaan bouwen op de locatie Kerkstraat-Badstraat. In mei organiseert de gemeente een bijeenkomst over het bestemmingsplan, dat aangepast moet worden. Je weet natuurlijk nooit helemaal hoe het loopt, maar we gaan ervan uit dat in 2020 de sleutels voor deze woningen uitgedeeld kunnen worden. Voor de bouwlocatie(s) van de resterende 13 woningen zoeken we samen met anderen langs het Lint naar een geschikte plek.’

Levendige groene ruimtes in de Florawijk
De schop gaat in de grond in de Anjerstraat. Ben Schomaker (Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal): ‘In juni presenteerde de bewonerswerkgroep de ontwerpen op het Diemerplein en nu staan er units en is het eerste straatwerk gelegd. Zodra de eerste bomen, struiken en hekwerk er staan is er alle ruimte voor bewoners, organisaties en bedrijven om een deelgebied te adopteren. Dit is een unieke kans om samen een prachtige collectieve ruimte te maken. We komen graag in contact met mensen die hier aan de slag willen. Aan de Anjerstraat zijn er al initiatieven voor een speeltuin, aanleg van kruidentuinen, een moestuin met jongeren en een imker.’

Harold Menzen (Lefier): ‘Aan de Anjerstraat openen we een Tuingereedschap Uitleenpunt. Ook wel TUP genoemd. In een container staan gereedschappen die huurders gratis kunnen lenen om in hun tuin te gebruiken. De TUP is op werkdagen geopend van 8.00 tot 16.00 uur.’

Lefier start in april dit jaar met de sloop van de dichtgetimmerde woningen aan de Begonia-, Azalea- en Geraniumstraat. Daarna kan ook daar de schop in de grond voor de aanleg van de collectieve ruimte.

Extra impuls voor de ontwikkeling van Musselkanaal
Al jaren en elke dag zetten vele mensen (inwoners en organisaties) zich in voor de ontwikkeling van Musselkanaal. Dorpsbelangen, de ondernemersvereniging, de gemeente Stadskanaal, Lefier en de provincie Groningen gaven de ontwikkeling een extra impuls door intensief te gaan samenwerken. Samen ontwikkelingen oppakken past bij Musselkanaal. En vanaf nu ook terug te zien in een nieuw beeldmerk.

Dennis Hemmen (Piit Vormgeving – Musselkanaal): ‘Ik koos voor de M van Musselkanaal als kleurrijk lint. Het lint heeft een stijgende lijn, die de positieve ontwikkeling weergeeft die in het dorp is gestart. De kleuren blauw en groen staan in het midden van het lint, net zoals het kanaal en de bomenrij centraal liggen in het dorp. De vele kleuren in het logo passen bij een kleurrijk / levendig en veelzijdig dorp. Onderaan lopen de kleuren in elkaar over. De verschillende kleuren maken samen één vorm. Dit staat voor de saamhorigheid in het dorp. Ik vond het mooi om als ondernemer uit Musselkanaal op deze manier mijn bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Musselkanaal.’

Dennis hees op 22 maart samen met Eelco Eikenaar de vlag (zie foto) met het nieuwe beeldmerk in de Anjerstraat op. Eelco Eikenaar (gedeputeerde provincie Groningen): ‘Musselkanaal doet de gebiedsontwikkeling op haar eigen manier en de provincie Groningen steunt deze vernieuwende aanpak van harte. Bewoners, ondernemers en organisaties pakken veel zelf op, werken intensief samen en kiezen voor een sterk Lint. Van deze aanpak is veel te leren voor andere dorpen. Musselkanaal mag trots zijn-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal