Direct naar de inhoud.

Start voorlichting risico’s indrinken scholierenparty’s

  • door:
  • op:
Foto: Pixabay

STADSKANAAL – Vandaag, dinsdag 15 mei, zijn politie, FOX Nightlife en Gemeente Stadskanaal gestart met het geven van voorlichting over alcoholgebruik vóórafgaand aan de scholierenparty’s.

In de FOX wordt geen alcohol geschonken aan jongeren onder de 18. Voordat de jonge stappers bij FOX naar binnen gaan wordt er steeds vaker veel alcohol in korte tijd genuttigd, zoals bier, wodka en mix drankjes. Van de kou naar de warme dansvloer gaat het dan snel en steeds vaker fout.

In 2017 zijn er bij dertien party’s maar liefst elf keer jongeren met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd, met een alcoholvergiftiging. Ook heeft Jeroen van Broekhoven (eigenaar Fox Nightlife) bijna 100 x ouders moeten bellen om hun kotsende kroost op te halen. “Dit moet ophouden”, aldus Johannes Koeman (politie). Jeroen van Broekhoven vult aan. “We willen jullie aan het denken zetten. Wat er gebeurt, is niet stoer. Je bent pas stoer als je ‘nee’ durft te zeggen tegen alcohol.” Loco-burgemeester Goziena Brongers: “Laat een scholierenparty een feestje zijn: blijf fris, drink fris!”

‘Ik durf de dansvloer op’
Alle tweede en derde klassen van Ubbo Emmius, achtenveertig klassen in totaal, krijgen de komende twee weken voorlichting. Johannes Koeman (politie) en Jeroen van Broekhoven (eigenaar Fox Nightlife) vragen de leerlingen of ze wel eens alcohol hebben gedronken. Wat ze drinken en waarom. Veel vingers gaan de lucht in. Ja, er wordt gedronken. Bier, wodka, mixdrankjes. Soms met toestemming van ouders. De reden? Een meisje geeft aan: “ik durf dan de dansvloer op”, een ander zegt: “je wordt er vrolijk van”.

Veel jongeren gaan naar de scholierenparty’s. Ze geven aan: het is leuk, gave muziek, gezellig. Dan zegt Jeroen van Broekhoven: “ik laat jullie nu mijn scholierenparty zien”.

Voorlichtingsfilm
Vervolgens ziet de klas een gezellige FOX, dansende jeugd, goede artiesten. En tussendoor…een onherkenbaar gemaakte jongen van dertien jaar, die overgeeft, ‘out’ gaat en uiteindelijk afgevoerd wordt met de ambulance die met sirene zich naar het ziekenhuis snelt. De hartslag van de jongen is heel laag. Hij blijkt een alcoholpromillage van 2,5 te hebben. Een klein laagje wodka was hem bijna fataal geworden. Die wodka had hij kort voordat hij bij FOX naar binnen ging gedronken.

Jeroen van Broekhoven: “Dit is niet geacteerd of in scene gezet. Dit is echt. Deze jongen kwam in januari in de FOX. De party begon om 21.00 uur. Om 21.05 ging het al mis met hem. Hij is voor de dood weggehaald. Hij heeft geluk gehad. Ik wil dat dit stopt. Ik wil voorkomen dat het binnenkort mis gaat en we naar een begrafenis moeten van een klasgenoot van jullie. Daarom geven we deze voorlichting. We willen jullie aan het denken zetten.”

Het lacherige sfeertje in de klas is na het zien van de film weg. Het is heftig, geven de jongeren aan.

Scholierenparty’s in de FOX
In 2017 zijn er dertien scholierenparty’s georganiseerd in de FOX. Dit party’s worden drukbezocht, omdat er populaire artiesten optreden. De toegang is van 12 t/m 19 jaar. De bezoekers van 18 jaar en ouder hebben toegang tot een speciaal VIP gedeelte; alleen in het 18+ gedeelte worden alcoholische drankjes geschonken. Jongere stappers komen in de FOX niet in aanraking met alcohol.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal