Direct naar de inhoud.

Proef VoorzieningenWijzer Borger-Odoorn geslaagd

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Borger-Odoorn – (F: RTV1)

EXLOO – De proef met de Voorzieningenwijzer in Borger-Odoorn moet een structureel vervolg krijgen. Dat vinden de gemeente en woningcorporaties Woonservice en Lefier. Zij lieten in 2017 een pilot uitvoeren met De VoorzieningenWijzer, die inwoners helpt om financiële regelingen beter te benutten. De aanpak bleek succesvol: het leverde huishoudens een gemiddeld voordeel van € 620,- op.

Doel van de VoorzieningenWijzer is om bij deelnemers meer financiële speelruimte te creëren en zo armoede, schulden en betalingsachterstanden te verminderen of te voorkomen. Dat gebeurt door een combinatie van persoonlijke ondersteuning en een computerprogramma. Dit geeft mensen inzicht in financiële regelingen waarvoor ze in aanmerking komen. Toeslagen en gemeentelijke minimavoorzieningen bijvoorbeeld, maar ook een passende zorgverzekering, overstappen van energieleverancier en de aanslag inkomstenbelasting.

Terugkerend In Borger-Odoorn namen 87 huishoudens deel aan de pilot met de VoorzieningenWijzer. Zij werden daarvoor thuis bezocht door een adviseur. Uiteindelijk behaalde 92% van de deelnemers financieel voordeel, dat gemiddeld € 620,- bedroeg. Een groot deel van dat bedrag komt bovendien jaarlijks terug. De gemeente en de woningcorporaties willen de VoorzieningenWijzer daarom een structureel vervolg geven, samen met de sociale teams en welzijngroep Andes. “Er zijn allerlei regelingen om huishoudens die weinig te besteden hebben een financieel voordeeltje te bieden”, aldus wethouder Albert Trip van de gemeente Borger-Odoorn. “Maar soms is het moeilijk om die regelingen ook echt te kunnen gebruiken. Dankzij de VoorzieningenWijzer hebben veel gezinnen nu toch dat extraatje gehad.”

Woningcorporaties Ellen Stevens van Schaik, manager Klant & Markt bij woningcorporatie Woonservice, is ook enthousiast. “Als corporatie nemen we maatregelen om onze woningen betaalbaar te houden. Door onderzoek weten we dat er voor onze huurders aan de inkomstenkant ook voordeel te halen valt: door over te stappen van energieleverancier, door een goed passende zorgverzekering te kiezen of gebruik te maken van toeslagen. De Voorzieningenwijzer helpt om inzicht te krijgen en de juiste keuzes te maken.”

Ook Lefier onderkent het belang en succes van de Voorzieningenwijzer. Wiebe Cazemier, manager gebiedsteam Lefier: “Veel van onze huurders hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarbij zien we dat het erg lastig is om regelingen en tegemoetkomingen aan te vragen bij de juiste instanties. Het is mooi dat gemeente en corporaties de handen ineen hebben geslagen om hen daarbij te helpen. We zijn ervan overtuigd dat net iets meer ruimte in de financiën ook meer rust en ruimte in het hoofd biedt.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal