Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gladheid door buien zaterdag

(F: wikipedia)

WEERONLINE – Onweersbuien over het hele land verdrijven vooral morgen de ergste hitte. Doordat het al zo lang niet heeft geregend kan het glad zijn door vuil- en olieresten. Bovendien kan blikseminslag natuurbranden veroorzaken.

Voor de buien uit wordt het vandaag schroeiend heet met 33-34 graden op de Wadden, 35 in het noorden en 36-37 in de rest van het land. In Zeeuws-Vlaanderen, Twente, de Achterhoek, Limburg en Brabant kan het zelfs 38 graden worden! Daarmee komt het ‘all-time’ warmterecord in het geding. Op 23 augustus 1944 werd in het Gelderse Warnsveld namelijk een maximumtemperatuur van 38,6 graden gemeten.

Zaterdag pak minder heet
Vanavond is het in het overgrote deel van het land nog lange tijd bloedheet en zonnig. Om 22:00 uur ’s avonds is het in het zuidoosten en oosten nog ruim 30 graden! In het zuidwesten komt meer bewolking voor en is kans op een enkele onweersbui. De buien breiden zich komende nacht langzaam noordoostwaarts uit.

Morgen wordt de ergste hitte verdreven, maar met 25-28 graden blijft het zomers warm. Een gebied met onweersbuien trekt over het land en daarbij kan het lokaal flink plenzen. Hierdoor is kans op wateroverlast. Ook is kans op hagel en windstoten van circa 80 km/uur. Ondanks dat lokaal veel regen valt, zijn de buien een druppel op een gloeiende plaat. Het land is zo droog dat water bij plensregens nauwelijks de bodem intrekt en afstroomt naar (lege) sloten. Omdat de buienkans de dagen daarna opnieuw zeer klein is zal de droogte alleen maar erger worden.

Gladheid en natuurbranden
De droge natuur kan wel wat water gebruiken, maar juist onweersbuien kunnen funest zijn voor droge planten en bomen. Wanneer de bliksem inslaat is de kans op natuurbranden namelijk aanzienlijk. Niet alleen bosbranden vormen een gevaar, ook veroorzaken de buien gladheid op de wegen. Het is namelijk al maanden kurkdroog, waardoor zich een laag vuil en olie heeft gevormd op het wegdek. Wanneer het regent wordt deze vettige laag spekglad!

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.