Direct naar de inhoud.

Knuffels Refaja naar vluchtelingenkamp Irak

  • door:
  • op:

.
STADSKANAAL – De ruim 12.000 knuffels die actiegroep Red ons Refaja heeft ingezameld om aandacht te vragen voor het behoud van de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde, gaan naar de vluchtelingenkampen Alwand 1 en Alwand 2 in Irak. Een ander deel van de knuffels is verspreid onder de verschillende afdelingen van de drie ziekenhuislocaties van Treant.

Heel veel knuffels
Afgelopen zomer kreeg Treant van de actiegroep Red ons Refaja 12.297 knuffels. De knuffels waren samen met het commerciële radiostation Simone FM ingezameld. Initiatiefnemer Henri Veldpaus van Red ons Refaja: “We waren toen overdonderd door de vele knuffels die we kregen. Achter iedere knuffel zit wel een verhaal. Het is ons niet gelukt om met de actie de afdelingen open te houden maar Treant heeft ons verzekerd dat ze een goede bestemming voor de knuffels zouden zoeken.”’

Vluchtelingen
Treant heeft medewerkers opgeroepen om mee te denken over een bestemming. Daar zijn veel reacties op gekomen. Marco Dam, lid van de raad van bestuur van Treant: ‘’Medewerkers gaven aan dat een aantal afdelingen waar kinderen gezien worden, zoals de priklocaties en de spoedeisende hulp dolgraag knuffels wilden hebben. Ook een vluchtelingenkamp is als bestemming vaak genoemd. Daarom hebben we contact opgenomen met Pax-Kinderhulp. Deze organisatie komt op voor kinderen in o.a. vluchtelingenkampen”’, aldus Dam.

Vergeten kampen
De kampen Alwand 1 en Alwand 2 liggen dichtbij de stad Khanaqin, in het noordoosten van Irak. Het is een conflictgebied waar in de hoogtijdagen van de islamitische groepering ISIS de Koerden het gebied bezetten en nu de federale regering de macht heeft. Volgens Pax Kinderhulp behoren de kampen in dit gebied tot de vergeten kampen. Andere hulporganisaties komen hier niet of nauwelijks waardoor alleen de hoognodige voorzieningen zoals tenten en drinkwater aanwezig is.

Khalil Ridha van Pax Kinderhulp is blij met de knuffels: “’Wij proberen kinderen in deze kampen, maar ook kinderen in de hele omgeving, zoals straatkinderen of kinderen in tehuizen te helpen. Binnenkort gaan wij weer naar het gebied en dan nemen we de knuffels mee. Een knuffel kan veel betekenen en kan naast alle andere hulpgoederen die we meenemen, toch een beetje troost geven.”’

De overdracht van de knuffels vindt plaats op woensdag 31 oktober op ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal