Direct naar de inhoud.

Veendam en Stadskanaal botsen met trein en herindeling

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – De voltallige gemeenteraad Stadskanaal roept het gemeentebestuur op ‘alles in het werk te stellen’ om de trein naar Stadskanaal te laten rijden. In 2019 zijn er provinciale verkiezingen, daarvoor moet er een besluit genomen worden. De gemeenteraad geeft daarom wethouder Goedhart Borgesius (VVD)  de taak om alles te doen wat mogelijk is de trein naar Stadskanaal te laten rijden. Verder ziet de lokale politiek graag dat de lijn in de toekomst doorgetrokken wordt via Musselkanaal, Ter Apel naar Emmen.

Haaks op Veendam

De lokale politici uit Stadskanaal staan met deze optie haaks op het besluit van de Veendammer politici die juist de treinverbinding willen doortrekken naar Assen. De Veendammer optie lijkt onrealistisch omdat er helemaal geen spoorverbinding ligt tussen Assen en Veendam zoals wel met Stadskanaal. Ook wordt met een dergelijke verbinding naar Assen niets opgelost inzake een treincalamiteit tussen Zwolle en Assen. Daarom is Twente bijvoorbeeld ook een grote voorstander van een treinverbinding naar Groningen via Emmen, Stadskanaal en Veendam.

Herindeling

D66 en GBS zien graag dat de gemeenteraad opnieuw in gesprek gaat met Veendam en de Pekela’s over de herindeling. De rest van de raad is het daar niet mee eens. Volgens de CU en de VVD was het standpunt van Stadskanaal destijds heel duidelijk. Wij hebben unaniem gekozen voor een herindeling met de gemeente Veendam en Pekela. Gemeente Veendam heeft ons toen afgewezen. Als er überhaupt weer gesproken moet worden over een herindeling moeten de Veendammers dat dan maar als éérste aangeven, aldus de partijen.

Klaas Pals

Klaas Pals (D66) is het er niet mee eens. De frontman van de lokale D66 wil niet naar het verleden kijken maar naar de toekomst. Wat geweest is is geweest. ‘We moeten verder’. Pals is van mening dat een dialoog over een herindeling niet het vorig jaar genomen besluit ‘Stadskanaal Koersvast en nait soezen moar doun‘ in de weg staat. Dat moet je los van elkaar zien, aldus Pals in de raadsvergadering.

De gehele raadsvergadering werd maandagavond uitgezonden via RTV1 radio.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal