Direct naar de inhoud.

Wethouder Brongers: ‘Dit deltaplan biedt voor ons mogelijkheden’

  • door:
  • op:
Wethouder Goziena Brongers | Foto: CDA

STADSKANAAL – Wethouder Goziena Brongers, van de gemeente Stadskanaal, ziet het ‘Deltaplan voor het Noorden’ met veel vertrouwen tegemoet. Volgens het Deltaplan moeten er de komende jaren 220.000 extra woningen bij komen in het Noorden, om zo de woningnood in de Randstad terug te dringen. ‘Begin deze week kwam het Deltaplan bij ons binnen’ aldus Brongers tegenover RTV1. ‘Binnenkort wil de provincie om tafel en daar zitten wij heel graag bij.’

4 punten

De gemeente Stadskanaal komt in het gesprek met de provincie zeker niet met lege handen. Wethouder Brongers wil op zijn minst vier punten op tafel gooien; ‘Allereerst willen wij de spoorverbinding tussen Veendam en Stadskanaal concreet naar voren brengen.’

Die spoorverbinding zou, volgens de laatste plannen, in 2025 gerealiseerd moeten zijn. De verbinding zou uiteindelijk aangesloten moeten worden op een langere lijn tussen Groningen en Almelo; de zogenoemde ‘Nedersaksenlijn’.

Een schets van de Nedersaksenlijn – (F: RTV Noord)

‘Punt twee is het investeren in meer huur- en koopwoningen met de verschillende partners zoals woningbouwcorperaties en vastgoedondernemers’, zo vervolgt Brongers. Als derde punt noemt ze een transformatie van de woonwijken. De wethouder doelt hiermee op het kwalitatief beter maken van de verouderde woningen in de gemeente. Tenslotte wil Brongers het ook met de provincie hebben over een investering in duurzame woningen.

Jongeren

Zoals het Deltaplan er nu ligt is het vooral gericht op de inwoners van de Randstad. Aangezien daar de woningnood torenhoog is en de huizenprijzen door het dak gaan willen Groningen, Drenthe en Friesland op deze manier een helpende hand bieden. Maar hoe zit het dan met de inwoners in het Noorden zelf? Vooral de jongeren in dit gebied kunnen maar moeilijk aan huisvesting komen door schaarste op de woningmarkt. Brongers: ‘We willen heel graag de jongeren aan onze regio blijven binden. Onze ambitie is dan ook zeker, investeren in een breed aanbod op de woningmarkt. We hebben nou eenmaal geen grote voorraad aan kleine betaalbare woningen in onze gemeente. En dat is waar jongeren wel naar vragen.’

Kritiek

Ondanks alle plannen klinkt er ook kritiek. Zo verweet D66 raadslid Klaas Pals het college een gebrek aan visie; ‘De plannen vliegen ons om de oren, maar vanuit ons college komt helemaal niks. Op deze manier komen we ontzettend in de knel’, aldus Pals in gesprek met RTV1. Ook noemde Pals het huidige beleid, als het gaat om de woningbouw, een ‘flipperkastbeleid’. Wethouder Brongers herkent zich niet in deze kritiek: ‘Wij hebben vorig jaar een nieuwe woonvisie neergelegd waarin onze ambities uitgesproken worden’ zo zegt de Knoalster wethouder. ‘Maar zo’n visie is natuurlijk niet binnen een halfjaar gerealiseerd, je hebt het in zulke gevallen altijd over de langere termijn.’

 

 

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal