Direct naar de inhoud.

Samenwerking op het gebied van Jeugdhulp

  • door:
  • op:

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst POH-jeugd door (v.l.n.r.:) Rensina van der Velde, directeur Sociale teams Borger-Odoorn, Marinka van Dijk, huisarts praktijk Noorderbreedte in Nieuw-Buinen en wethouder Nynke Houwing van Borger-Odoorn.
BORGER ODOORN – Gemeente Borger-Odoorn, huisartsen in Nieuw-Buinen en Sociale teams Borger-Odoorn slaan handen ineen en gaan samenwerken op het gebied van Jeugdhulp.

Op 29 januari ondertekenden wethouder Houwing, huisarts Marinka van Dijk en directeur van de stichting Sociale teams Borger-Odoorn, Rensina van der Velde de samenwerkingsovereenkomst POH-jeugd voor de inzet van de praktijkondersteuner Jeugd binnen praktijk Noorderbreedte in Nieuw-Buinen.

Met de samenwerkingsovereenkomst werkt een sociaal werker van de sociale teams een dagdeel per week bij de huisartsenpraktijk. De huisarts kan waar nodig jongeren
verwijzen naar de praktijkondersteuner. Deze maakt een inschatting van de situatie en verwijst de jongere eventueel door voor aanvullende hulp en ondersteuning.

Nog beter vroeg signaleren
Wethouder Houwing licht toe: “De gemeente is vanuit de Jeugdwet verantwoordelijk voor hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun ouders, wanneer dit nodig is. We zien dat relatief veel jongeren zware en specialistische hulp krijgen. Met de inzet van de praktijkondersteuner kunnen we nog beter vroeg signaleren en snel de juiste hulp en ondersteuning inzetten, laagdrempelig en dicht bij huis. Zo voorkomen we dat kinderen in zware trajecten terechtkomen.”

Minder snel een stempel of onnodige medicatie
Huisarts Marinka van Dijk werkt sinds enige tijd met de praktijkondersteuner Jeugd: “Veel jongeren in mijn praktijk zijn geholpen met de praktijkondersteuner en de lijntjes zijn heel kort.”

Rensina van der Velde, directeur van stichting Sociale teams Borger-Odoorn, vult aan: “Onze sociaal werkers kunnen snel een inschatting maken van de situatie en waar nodig verwijzen naar de juiste hulp en ondersteuning. Dit kan ook een eenvoudige oplossing dicht bij huis zijn. Daarnaast is het ook van belang dat kinderen en jongeren minder snel een stempel of onnodige medicatie krijgen. De praktijkondersteuner levert hier een bijdrage aan.”

De overeenkomst loopt tot eind 2019. Huisartsenpraktijken in Valthermond en Odoorn volgen binnenkort. Na de zomer volgt een evaluatie om de effecten in beeld te brengen en wordt bepaald of de inzet een vervolg krijgt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal