Direct naar de inhoud.

Stakingen voor AOW leeftijd en pensioen

  • door:
  • op:
Rekening houden met vertraging. Trein station Assen 

GRONINGEN – Maandag 18 maart rijden op veel plaatsen in Nederland geen treinen van 6.00 uur tot 7.06. Exact 66 minuten staan de treinen stil omdat de vakbonden eisen dat de pensioenleeftijd (AOW) de komende vijf jaar niet boven de 66 jaar uitkomt.

Verder staken maandag werknemers uit onder meer de bouw, de metaalindustrie en de schoonmaaksector, net als politie-, ambulance- en brandweerpersoneel. Politieagenten van het korps Noord-Nederland rijden maandagochtend met 66 km/u over de A28 om zo aandacht te vragen voor een beter pensioen. De snelheid staat voor de pensioenleeftijd die de agenten willen behouden.

Zware beroepen

De stakingen zijn georganiseerd door alle vakbonden (FNV, CNV,VCP). Die hekelen de stijging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, gevolgd door een verhoging gekoppeld aan de stijgende levensverwachting. FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga: “Die hogere leeftijd is voor mensen met een zwaar beroep onhoudbaar. Denk hierbij aan de stratenmaker, bouwvakker of mensen met ploegendiensten. We blijven vanaf nu net zolang stakingen organiseren totdat minister Koolmees van sociale zaken over de brug komt.”

Foto: FNV

Vakbond eisen

  • AOW-leeftijd waarop je kunt stoppen met werken moet voorlopig blijven staan op 66 jaar. Want niet iedereen kan in goede gezondheid die steeds hoger wordende AOW-leeftijd halen. En de boete die je werkgever moet betalen als jij eerder dan je 66e wilt stoppen met werken moet verdwijnen.

 

  • Indexatie van de pensioenen
    Als de prijzen van bijvoorbeeld de boodschappen stijgen, is het wel zo fijn als je pensioen ook hoger wordt. Zo kun je die boodschappen gewoon blijven betalen. Dat heet indexeren. De bonden willen dat de pensioenen worden geïndexeerd voor iedereen: zowel voor mensen die nu met pensioen zijn als voor mensen die nu pensioen opbouwen voor later.

 

  • Een pensioen voor iedereen
    Als je werkt, moet je een goed pensioen op kunnen bouwen. Dat geldt voor iedereen. Het doet er niet toe of je een vast contract hebt of bijvoorbeeld zzp’er, zelfstandige of uitzendkracht bent. Want werk is werk, aldus de vakbond.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal