Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stakingen voor AOW leeftijd en pensioen

Rekening houden met vertraging. Trein station Assen 

GRONINGEN – Maandag 18 maart rijden op veel plaatsen in Nederland geen treinen van 6.00 uur tot 7.06. Exact 66 minuten staan de treinen stil omdat de vakbonden eisen dat de pensioenleeftijd (AOW) de komende vijf jaar niet boven de 66 jaar uitkomt.

Verder staken maandag werknemers uit onder meer de bouw, de metaalindustrie en de schoonmaaksector, net als politie-, ambulance- en brandweerpersoneel. Politieagenten van het korps Noord-Nederland rijden maandagochtend met 66 km/u over de A28 om zo aandacht te vragen voor een beter pensioen. De snelheid staat voor de pensioenleeftijd die de agenten willen behouden.

Zware beroepen

De stakingen zijn georganiseerd door alle vakbonden (FNV, CNV,VCP). Die hekelen de stijging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, gevolgd door een verhoging gekoppeld aan de stijgende levensverwachting. FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga: “Die hogere leeftijd is voor mensen met een zwaar beroep onhoudbaar. Denk hierbij aan de stratenmaker, bouwvakker of mensen met ploegendiensten. We blijven vanaf nu net zolang stakingen organiseren totdat minister Koolmees van sociale zaken over de brug komt.”

Foto: FNV

Vakbond eisen

 • AOW-leeftijd waarop je kunt stoppen met werken moet voorlopig blijven staan op 66 jaar. Want niet iedereen kan in goede gezondheid die steeds hoger wordende AOW-leeftijd halen. En de boete die je werkgever moet betalen als jij eerder dan je 66e wilt stoppen met werken moet verdwijnen.

 

 • Indexatie van de pensioenen
  Als de prijzen van bijvoorbeeld de boodschappen stijgen, is het wel zo fijn als je pensioen ook hoger wordt. Zo kun je die boodschappen gewoon blijven betalen. Dat heet indexeren. De bonden willen dat de pensioenen worden geïndexeerd voor iedereen: zowel voor mensen die nu met pensioen zijn als voor mensen die nu pensioen opbouwen voor later.

 

 • Een pensioen voor iedereen
  Als je werkt, moet je een goed pensioen op kunnen bouwen. Dat geldt voor iedereen. Het doet er niet toe of je een vast contract hebt of bijvoorbeeld zzp’er, zelfstandige of uitzendkracht bent. Want werk is werk, aldus de vakbond.

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

5 Reacties op “Stakingen voor AOW leeftijd en pensioen

 1. kees kleiverda

  Zal een héle klus worden met een minister van DRAMMERS 66, en een minister president die de éne leugen aan de andere rijgt. En niets om de gewone man geeft. We gaan er ALLEMAAL op VOORUIT…ja RIGHT…pfpf.

 2. Ik ben geboren in 1955 heb inmiddels 48 jaar gewerkt als de huidige AOW blijft zoals nu, dan moet ik 51 jaar en 3 maanden werken en ben ik 67 jaar, ik heb al een kunst heup en mijn knie is versleten en daar moet nu een nieuwe in ik denk dat ik niet de enige ben

 3. “De snelheid staat voor de pensioenleeftijd die de agenten willen behouden.“
  Nou…. NEE.
  De agenten rijden 66 omdat de FNV die AOW-grens wil behouden.
  (AOW is niet hetzelfde als pensioen ! In theorie kun je nl. bij het ABP al met 60 jaar met pensioen, maar dan houdt je op je AOW-leeftijd te weinig over.)
  Agenten willen, met hun #zwaarberoep namelijk graag een #VROEGpensioen, waarvoor ze best willen sparen, maar waar NU een boete op staat, zodat dat onbetaalbaar wordt.

 4. Je zal in 1954 geboren zijn.
  Ja zal met je 16 e zijn gaan werken.
  Je zal zal je VUT/Pre Pensioen aan je neus voorbij zien gaan.
  Het bedrijf waar je je hele leven voor gewerkt hebt in een sterfhuis constructie in rook op zien gaan.
  Daarna in 2009 al te oud was voor uitzicht op een nieuwe job.
  Daarna tot je bijna 67e te maken hebben met een IOAW uitkering.
  De enige uitkering waarin je echt aan de goden (lees : gemeente) overgeleverd bent.
  Overal zijn uitzonderingen voor sollicitatie plicht voor ouderen behalve bij de IOAW.
  Je zal 41 jaar gewerkt hebben en nooit ziek geweest zijn.
  Dan kom je uiteindelijk bij de weg te staan letterlijk en figuurlijk als oud vuil.
  Te jong om dood te gaan en te oud om nog interessant te zijn voor werkgevers.

 5. Mijn vrouw werkt vanaf haar 15e in de tuinbouw. Zij heeft niet meer genoeg aan een weekend om te herstellen maar door haar “westland” mentaliteit werkt ze nog steeds door. Dit jaar wordt ze hopelijk 64 jaar en loopt ondertussen met een behoorlijk kromme rug en met artrose over haar gehele lichaam. Ik “haar vrouw” rouwd” elke dag hierom. Wij kunnen zelfs niet bij onze kinderen in de buurt wonen ivm de woonzorgen. (Geen betaalbare) woning voor ons dus we wonen in een vakantiehuisje. Triest. Ik kan niet werken ivm ADHD, Reuma, Artose en depressies. Ik krijg geen uitkering of wat dan ook. Ik treur….om ons gemis van onze kinderen en kleinkinderen, om mijn onvermogen, om het doorgaande harde werk van mijn vrouw en omdat onze toekomst steeds sneuer wordt en er alleen maar vakantiehuisuitzetting dreigt. HELP!!! Afz. Els

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.