Direct naar de inhoud.

Vanaf vandaag handsfree appen en bellen voor fietsers

  • door:
  • op:
Afbeelding van Kevin Phillips via Pixabay

STADSKANAAL  – Vanaf vandaag 1 juli 2019  is de nieuwe uitgebreidere wetswijziging van kracht, waarin u tijdens het besturen van een voertuig, al of niet gemotoriseerd, geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers in de hand mag vasthouden of bedienen. Vanaf vandaag worden ook fietsers en trambestuurders bij het verbod betrokken. Een fietser riskeert bij overtreding een boete van 95 euro.

Het verbod voor motorvoertuigen, bromfietsen of gehandicaptenvoertuigen was er al sinds 2002. In 2009 werd dit verbod uitgebreid naar brom/snorfietsen.

Spraakbediening en handsfree (in een houder) is wel toegestaan. Muziek luisteren via een koptelefoon mag als u ervoor zorgt dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld het volume op zacht of maar 1 oordopje gebruiken. De knopjes van uw koptelefoon of van uw oordopjes mag u gebruiken om uw telefoon of muziekspeler te bedienen.

Staat u stil, bijvoorbeeld in een file of wacht u voor een verkeerslicht, dan mag u wel uw elektronische apparatuur in de hand vasthouden. Op een parkeerplaats is dit ook toegestaan.

LET OP:  In principe wordt een overtreder staande gehouden. Het kan echter zijn dat een agent vanwege een dringende melding ervoor kiest een bestuurder niet staande te houden. Toch kan de bestuurder later alsnog een bon krijgen, omdat bekeuren op kenteken met ingang van 1 juli ook mogelijk is. De agent moet dan wel duidelijk maken wat hij of zij heeft gezien en waarom de bestuurder toen niet werd staande gehouden. De politie gaat het verbod direct handhaven. (bron politie.nl)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal