Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Journalist Luc Drenthe (90) overleden

RIP: Luc Drenthe 1-09-1928 – 15-07-2019

STADSKANAAL – Journalist en bekende ‘Kanaalster’ Luc Drenthe is niet meer. In de nacht van zondag op maandag overleed hij na een kort ziekbed. Luc werd 90 jaar en was tot kort voor zijn overlijden altijd te vinden daar waar het nieuws was. Lokale politiek had hierbij zijn grote interesse. Luc vocht voor openheid en transparantie. Van achterkamertjes politiek moest hij helemaal niets hebben.

Hij werkte als nieuwscorrespondent bij de RONO (RTV Noord), de Winschoter Courant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden en De Telegraaf. Hij had een eigen persbureau in Stadskanaal. In de Engelandlaan stond dat geschreven op een metalen plakkaat aan de gevel van zijn toenmalige woning. De gemeente Stadskanaal, Westerwolde en de Drentse monden waren de gebieden waarover hij het meeste rapporteerde. Luc was altijd te vinden in en rondom de raadzaal tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Was sowieso vaak in het gemeentehuis of schoof aan bij een politieke stamtafel. Hij schreef dan later stukjes hierover en noemde zich ‘Schriever’.

Facebook

Luc laat vele sporen na want zijn berichtgeving was enorm. De laatste jaren had hij Facebook ontdekt. Op deze manier kon hij zijn eigen mening onomwonden ventileren. Op zijn account stonden vaak de vele laatste nieuwtjes geschreven.

Eind juni mocht hij nog net de geboorte meemaken van een kleindochter als overgrootvader. Zijn laatste nieuwsinbreng ging over de windmolens. Hij vond dat de rust in het mondengebied zo snel mogelijk moet terugkeren. Dat er wel gekeken moet worden naar de emotie achter dit alles en dat er daarom lage straffen moeten worden gehanteerd voor die mensen die het allemaal teveel werd.

Lokale mediavrijwilligers

Luc droeg de vrijwilligers van de lokale omroep: LOK, RTV Stadskanaal en nu RTV1 een warm hart toe. Diverse interviews die hij heeft gegeven herinneren ons aan de tijd dat hij bij ons was. Met de persoon Luc Drenthe is een markant nieuwsjager heengegaan, ééntje van de oude stempel uit een tijd die nooit meer terugkomt.

  • In augustus 2009 (10 jaar geleden) sprak Boelo Lutgert met Luc Drenthe over zijn vele belevenissen. Een mooie herinnering en eerbetoon aan een markant persoon.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

1 Reactie op “Journalist Luc Drenthe (90) overleden

  1. Luc Drenthe was een markante Knoalster, een gedreven self-made journalist. Hij heeft jaren gepleit voor de herinvoering van het wekelijkse pers-uurtje op dinsdag na afloop van de vergadering van het college. Memorabel waren destijds zijn vragen, op basis van zijn eigen manier van onderzoeksjournalistiek, aan de leden van het college over uiteenlopende kwesties. Hij verdient een plekje in de eregalerij van bijzondere Knoalsters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.