Direct naar de inhoud.

Rookvrije generatie Stadskanaal

  • door:
  • op:
Stoppen met roken – (F: RTV1)

STADSKANAAL – De Gemeente Stadskanaal heeft de ambitie om een rookvrije gemeente te zijn. Waar een generatie zonder schadelijke gevolgen van (mee)roken kan opgroeien en die vrij is van verleiding om te roken. Dit is vastgesteld in het bestuursprogramma. Kinderen die rookvrij opgroeien hebben een veel groter kans om nooit te beginnen met roken en als zij niet starten met roken, leven ze gemiddeld tien jaar langer én in betere gezondheid.

Convenant rookvrije generatie Stadskanaal

Roken is een maatschappelijk vraagstuk. De gemeente betrekt de maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven bij het uitwerken van een rookvrije generatie. Daarom is een Convenant Rookvrije Generatie Stadskanaal opgesteld. Daarin willen de deelnemende partijen zich samen met de gemeente Stadskanaal inzetten om een rookvrije generatie in Stadskanaal te realiseren. De ondertekening sluit aan bij de landelijke Alliantie Nederland rookvrij. Dit convenant wordt ondertekend op 7 oktober 2019 tussen 11.00 en 12.00 in de raadzaal in het gemeentehuis Stadskanaal. Dat gaat samen met de landelijke stoppen met roken actie Stoptober. Tijdens deze actie worden zoveel mogelijk mensen uitgedaagd om te stoppen met roken.

Stopcoach

In Stadskanaal gaat de eerste aandacht naar de doelgroep zwangere vrouwen. Een groep van professionals is speciaal voor deze groep beschikbaar om ondersteuning te bieden tijdens het stoppen met roken traject, onder andere op moeilijke momenten of als het niet lukt.

De gemeente Stadskanaal fungeert daarnaast als pilot voor de Stopcoach. De Stopcoach is een app die extra ondersteuning biedt bij het stoppen met roken tijdens het persoonlijke begeleidingstraject. Ook wil men vrijwilligers als buddies koppelen aan personen die willen stoppen met roken als extra steuntje in de rug. De app is te downloaden voor zowel Android als Apple toestellen.

 Route naar een rookvrij Stadskanaal

Het college van Stadskanaal heeft in 17 september 2019 de route naar rookvrij Stadskanaal vastgesteld. Daarin is beschreven hoe dat in stappen kan aan de hand van een hiervoor ontwikkelt schillenmodel. In de uitvoering en opbouw van de route wordt samengewerkt met Goede Start (een project binnen het programma Kans voor de Veenkoloniën dat de gezondheid van de volgende generatie inwoners van de Veenkoloniën wil verbeteren). Met dit project wordt de aanpak in Stadskanaal overdraagbaar naar andere gemeenten.

Gemeente Stadskanaal is overtuigd in haar voornemen om haar inwoners met de lokale partners extra steun te bieden met het willen stoppen met roken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal