Direct naar de inhoud.

Stoelen matten tijdens open middag Onstwedder Gaarv’n

  • door:
  • op:
Stoelen matten is een van de ambachten waarin Onstwedder Gaarv’n cursussen verzorgt – (foto: Jan Johan ten Have)

ONSTWEDDE – Met de hand klompen maken uit een stuk hout. Of gloeiend heet ijzer smeden met hamer en aambeeld. Stoelen matten, koperen voorwerpen maken of Fries houtsnijwerk. Deze en nog veel meer authentieke handambachten kan iedereen leren bij stichting Onstwedder Gaarv’n. Komende winter vinden er weer diverse cursussen oude ambachten plaats bij stichting Onstwedder Gaarv’n. Kennismaken met Onstwedder Gaarv’n en de ambachten kan op zaterdag 2 november.

Onstwedder Gaarv’n verzorgt elk jaar in de wintermaanden cursussen oude ambachten. Daar leerden in de loop der tijd honderden mensen een ambachtelijk vak. Velen van hen zijn nu actief als medewerker van de stichting tijdens de vele demonstraties die Onstwedder Gaarv’n verzorgt op onder meer markten, braderieën en in seniorencentra. Ook zijn er voormalig cursisten nu zelf actief als docent, om zo hun kennis van een ambacht te leren aan anderen. Zo houdt Onstwedder Gaarv’n vele authentieke handambachten in stand. “Ondanks de tientallen cursisten die elke winter deelnemen aan onze cursussen, dreigen er ambachten te verdwijnen”, vertelt secretaris Wessel Volders. “Voor een cursus in deze en andere ambachten kan iedereen zich tot 10 november aanmelden.”

Open middag
Welke ambachten zijn er? En hoe lastig is er om die te leren? Wie eens rustig wil kijken of het leren van een ambacht iets voor hem of haar is, kan op zaterdag 2 november terecht tijdens de open middag in de Ambachtshoeve aan de Wessinghuizerweg 4C in Onstwedde. Bezoekers kunnen er onder het genot van een gratis kopje koffie of thee spreken met verschillende ambachtslieden en docenten. Ook demonstreren deze medewerkers van Onstwedder Gaarv’n hun ambachten. Het open huis begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Cursussen
De cursussen tellen meestal vijf of zes lessen, die eens per twee weken worden gegeven in de Ambachtshoeve. Dagen en tijdstippen variëren en worden vastgesteld in overleg met docenten en cursisten. Opgave voor een cursus is mogelijk tijdens de open middag of nadien met opgaveformulieren die tijdens de open middag verkrijgbaar zijn. Ook is opgave mogelijk via contactgegevens die te vinden zijn op de website van Onstwedder Gaarv’n, www.onstweddergaarvn.nl.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal