Direct naar de inhoud.

Film over de veenkoloniale landbouw in SHC

  • door:
  • op:
Vooruitgang in de landbouw: een zelfbinder getrokken door drie paarden bij Zuidwending, ca. 1930. – Collectie Streekhistorisch Centrum.

STADSKANAAL – Op zondagmiddag 15 december wordt in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal de film  ‘De Blinkende Spade’ vertoond. Deze film werd in 1953 gemaakt ter gelegenheid van de herdenking van het vijftigjarig bestaan van de Veenkoloniale Boerenbond. De film werd eerder ook op televisie uitgezonden door RTV1 en was zo in heel Noordoost Nederland te zien.

Veenkoloniën

De ruim anderhalf uur durende film brengt de ontstaansgeschiede­nis van de Groninger Veenkoloniën in beeld en laat op treffende wijze de agrarische ontwikkeling van dit gebied tot ca. 1950 zien. Onderwerpen als de vervening, het ontstaan van de landbouwindustrie, de landbouwcrisis in de jaren na 1880 en de introductie van de kunstmest komen uitvoerig aan de orde.

De filmvertoning begint om 14.30 uur. Reserveren wordt aanbevolen. Dat kan tijdens kantooruren op 0599-612649 of per mail: info@streekhistorischcentrum.nl.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal