Direct naar de inhoud.

Lezingen Stichting ter Borg weer van start

  • door:
  • op:
Houtzaagmolen “Welgelegen” aan het Boven Oosterdiep te Veendam. Collectie: Veenkoloniaal Museum
Veendam.

OMMELANDERWIJK – Stichting Collectie ter Borg, achter de Stainkroeg, Ommelanderwijk heeft voor u weer een interessante lezing ter voorbereiding op de aanstaande omvangrijke expositie over de herinrichting van de Veenkoloniën. Op 23 februari vertelt Jan Nico Wilkens over de Veenkoloniale Houtzagerij en Houthandel.

Houthandel Wilkens

De familie Wilkens is geen onbekende in Veendam. Op 1 januari 1823 werden de handtekeningen
gezet voor de vennootschap onder firma K. & J. Wilkens te Veendam. Beide firmanten Klaas en Jan konden toen niet voorzien dat hun bedrijf zou uit groeien tot één van de grotere firma’s in de
Groninger Veenkoloniën. Tot het bedrijf behoorden in de loop der tijd onder andere een houthandel,
een houtzagerij, een scheepswerf, een rederij, een groothandel in zagen en beitels, een aardappelmeelfabriek en een veldkalk-branderij. De geur van gezaagd hout bleef echter tot aan de jaren negentig van deze eeuw aan het Boven Oosterdiep in Veendam hangen. En die geur zal Jan Nico Wilkens op 23 februari zeker in Ommelanderwijk weer doen herinneren.

Aanvang 14.00 uur.

Toegang € 5, inclusief koffie en bezichtiging van het museum.
Donateurs gratis

Noteer ook alvast:

  • 29 maart Geert Jan Strating, directielid Steenindustrie Strating Oude Pekela // 26 april Daan Vergunst, voormalig secretaris herinrichtings–commisie Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal