Direct naar de inhoud.

Tomas Lieske komt naar Stadskanaal

  • door:
  • op:
F: Portret van Tomas Lieske (door Allard de Witte)

STADSKANAAL – Op zondag 8 maart komt de schrijver Tomas Lieske naar Stadskanaal. Op uitnodiging van het Streekhistorisch Centrum en in samenwerking met de leeskringen in Stadskanaal zal hij vertellen over zijn boek ‘De vrolijke verrijzenis van Arago’, dat door de landelijke leeskringenorganisatie werd uitgekozen als een van de te bespreken boeken dit jaar.

De hoofdpersoon van het boek is Joys, een opstandig vijftienjarig meisje, dat samen met haar ouders verongelukt in de Italiaanse Dolomieten doordat een vos plotseling de weg oversteekt. Vanaf dat moment ontspint zich een raamvertelling waarin avontuur en geschiedenis door elkaar lopen. Het verhaal verplaatst zich naar het huis van de natuurkundige Paul Ehrenfest en het Leiden van het interbellum, z’n grachten en omliggende polders en de sluipende vijandigheid tegenover Joden. Het is bijzonder hoe Lieske de pijlers van de kwantumtheorie – onvoorspelbaarheid, onzekerheid en onvoorstelbaarheid – tot diep in de roman verwerkt, wat gissen naar de clou enigszins zinloos maakt.

De vrolijke verrijzenis van Arago is een verhaal over hartstocht en intens geluk, een liefdesverklaring aan het ene leven dat wij hebben. Tijdens deze middag zal Tomas Lieske vertellen over zijn werkwijze: de eerste ideeën, de uitwerking daarvan en de groei van de roman in zijn hoofd. Daarnaast zal hij ingaan op wat kleinere detailonderwerpen van zijn laatste boek: het perspectief in het begin van het boek; het versprongen van de locaties, de betekenis van het einde van de roman en de werkelijke historie tegenover de fictie.

De lezing vindt plaats in het Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2 te Stadskanaal. De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 10,00 per persoon. Voor donateurs van het SHC € 7,50 op vertoon van de pas. Kaarten zijn vanaf heden te koop aan de kassa van het SHC. Voor meer informatie: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal