Direct naar de inhoud.

Jetta Klijnsma ontvangt Veerten van SHC

  • door:
  • op:

auteur Jan-Willem van de Kolk, zoon Arie Brouwer en CvdK Jetta Klijnsma
NIEUWLANDE – Op woensdag 2 december jl. ontving Commissaris van de Koning van Drenthe, Jetta Klijnsma, een exemplaar van tijdschrift Veerten uit handen van Arie Brouwer.

Dat gebeurde ter gelegenheid van de publicatie van het (beknopte) levensverhaal van de vader van Arie, Thie Brouwer uit Gasselternijveenschemond. Jan-Willem van de Kolk uit Stadskanaal beschreef dat verhaal van de Drentse verzetsman voor het tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum.

Thie Brouwer werd in 1902 geboren in Gasselternijveenschemond en overleed in 1988. Hij was actief binnen het verzet. Na de oorlog was hij voedselcommissaris, zestien jaren wethouder van de gemeente Assen, statenlid en gedeputeerde van de provincie Drenthe. Voor generatiegenoten als Johannes Post en Jan Smallenbroek, later minister van Binnenlandse Zaken, was hij een vriend en vertrouweling: ‘niet een vechtjas, wel een baken in de storm’.
Thie Brouwer liet zich tijdens zijn loopbaan niet uit over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas op hoge leeftijd sprak hij erover in huiselijke kring. Op basis van deze gesprekken schreef Jan-Willem van de Kolk het artikel dat nu gepubliceerd is in het historisch tijdschrift Veerten.

De overhandiging vond plaats in het Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande. Dit museum kreeg tevens de sleutel overhandigd waarmee door de verzetsgroep van Johannes Post, waar Brouwer ook toe behoorde, een overval gepleegd zou worden op het gemeentehuis van Voorburg.
Jetta Klijnsma benadrukte in haar dankwoord het belang van het blijven vertellen en vastleggen van verhalen, om de geschiedenis waar we vandaan komen, door te vertellen. ‘Van vader op zoon, van moeder op dochter moeten we doorvertellen waar we vandaan komen, anders raak je ontworteld’.

Veerten verschijnt drie keer per jaar en bevat behalve persoonlijke verhalen, artikelen uit het nabije en minder nabije verleden van de Kanaalstreek, Drentse monden en Westerwolde. Het is te bestellen bij het Streekhistorisch Centrum en te koop bij de boekhandels in Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal