Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Brandweerman Jan Vedder met pensioen

Foto: Peter Panneman

WILDERVANK – Jan Vedder uit Wildervank is vrijdagmorgen 8 mei in alle vroegte uit zijn slaap gewekt door zijn collega brandweerlieden met o.a. een heerlijk ontbijt aan huis. Ook werden de oude Studebaker uit 1939 en een grote opblaashond bij zijn woning gezet. Reden voor deze verrassing is het feit dat Jan 1 juni a.s. officieel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Jan begon zijn loopbaan op 1 januari 1987 bij de vrijwillige brandweer in Veendam. In 2011 is hij  beroepsmatig bij de brandweer gaan werken.

Hij werkte eerst als medewerker bij operationele voorbereiding waarbij hij verantwoordelijk was voor het maken van planvorming. De operationele invulling van het witte vlekken plan is één van de projecten die Jan vanuit deze functie heeft uitgevoerd. De brandweersamenwerking MPV was de eerste organisatie die op de voertuigcomputers voorbereide opstelplaatsen beschikbaar had.

Met de komst van de Veiligheidsregio heeft Jan gekozen voor een nieuwe uitdaging en heeft hij de overstap naar vakbekwaamheid gemaakt. Het ontzorgen van de oefenleiders door goed voorbereide oefeningen gaf hem zichtbaar veel voldoening. Afspraken maken bij bedrijven, scenario’s schrijven, enscenering klaarzetten en de oefening begeleiden en dat voor zowel de ploegen van Pekela als Veendam.

Naast zijn beroepsmatige aanstelling is hij tot op de dag van vandaag nog een gedreven vrijwilliger die zijn hand niet omdraait voor een stevige fysieke inspanning. En dit gezien zijn leeftijd zijn er velen die het hem niet na doen. Hoe Jan zo fit blijft? Elke week op de mountainbike, naar de sportschool, af en toe fietsen in Sauerland en een gezonde levensstijl.

“We nemen afscheid van een gedreven brandweerman en een mooi mens met veel kennis en een enorme ervaring”, aldus de collega’s van brandweerkorps Veendam.

(Tekst en foto’s: Peter Panneman)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.