Direct naar de inhoud.

Ietje Röhr al elf jaar betrokken bij AVROTROS

  • door:
  • op:
Ietje Röhr – (F: Facebook)

STADSKANAAL –  De landelijke publieke omroep AVROTROS is een omroepvereniging met leden, daarbij hoort een Verenigingsraad die alle leden van de omroep vertegenwoordigt. Dat zijn de kijkers thuis dus. Dit jaar zijn er verkiezingen en zoekt de omroep nieuwe vertegenwoordigers vanuit heel Nederland.

Ietje Röhr uit Stadskanaal is al jaren onderdeel van de Verenigingsraad (VR) en praat en denkt mee met de directie van de omroepvereniging. Over programma’s, de toekomst en over de leden. Nu zoekt AVROTROS 25 nieuwe leden voor in de VR. Waarvan vijf uit de regio Noord, waar Stadskanaal in valt. Ietje vertelt er wat meer over en hoopt dat anderen uit de omgeving zich gaan aanmelden.

Ietje: “Sinds 1970 ben ik al lid van de TROS. Slechts een aantal jaar ben ik niet lid geweest. Toen ik jaren geleden in een artikel van Troskompas las dat ze mensen zochten vanuit het hele land voor de Verenigingsraad heb ik gereageerd.”

  • Waarom ben je destijds lid geworden van de TROS (nu: AVROTROS)?

“Thuis hadden we NCRV, maar de TROS sprak me veel meer aan. Het had ook de AVRO kunnen zijn, want zij besteden veel aandacht aan kunst, daar houd ik van. Ik ben eigenlijk niet zo van de Nederlandstalige muziek en de TROS wel. Maar voor mijn gevoel stond de TROS wat dichter bij de jeugd.“

  • En hoe ben je dan in de Verenigingsraad terechtgekomen?

“Na een oproep in Troskompas heb ik me opgegeven. Ik zat daarvoor in heel veel lokale clubjes. Ik was actief op de tennisvereniging, zat in het bestuur van de volksuniversiteit, noem maar op. Ik heb het allemaal opgezegd en toen ik dacht dat ik wel weer wat wilde doen, ben ik juist buiten Stadskanaal gaan kijken. En toen zag ik het artikel. Nadat ik me kandidaat had gesteld, konden de leden van de TROS stemmen en ben ik gekozen voor de regio Noord.”

  • Je was ook erg actief in en rondom Stadskanaal, hoe lang woon je hier al?

“Sinds 1976. Ik woon op 100 meter van het Pagebos. Het is mooi wonen hier! Ik heb jarenlang lesgegeven op scholen in Ter Apel en Stadskanaal in beeldende vakken. En tegenwoordig geef ik cursussen en workshops portret.”

  • En doe je nu nog meer?

“Ja, ik ben ook internationaal keurmeester van katten en hiervoor aan het bijleren om ook katten in andere categorieën te mogen keuren bij kattenshows.”

  • Heb je dan nog wel tijd voor de Verenigingsraad van AVROTROS? Hoeveel tijd kost dit eigenlijk?

 We komen in de regio bij elkaar in april, september en november en de verschillende commissies komen ook nog bij elkaar. Ik zit in de commissie Strategie & Beleid. Daarnaast nog de vergadering met de hele Verenigingsraad drie keer per jaar. Dat klinkt veel zo, maar ik vind het wel meevallen. Alleen de vergaderingen van de Verenigingsraad in Hilversum kosten wat meer tijd vanwege de reistijd.”

  • Waarom is de Verenigingsraad van belang?

“In de Verenigingsraad zit je voor mijn gevoel als vertegenwoordiger van de leden van AVROTROS zodat je input kan geven aan bijvoorbeeld het bestuur en de programmacommissie. Als omroep moet je weten wat er in het land speelt en hoe je programma’s overkomen. Het moet een afspiegeling zijn van heel Nederland. Niet alleen de kijkcijfers moeten goed zijn, maar ook de inhoud.”

  • Wat zijn je favoriete programma’s op radio of tv?

“NPO Radio 2 staat de hele dag aan. En op tv kijk ik graag naar Flikken, maar ook naar kunstprogramma’s zoals ‘Historisch Bewijs’ en ‘Het geheim van de Meester’. Radar is ook al heel lang favoriet. Maar als het lekker weer is, kijk ik wel wat minder tv hoor. “

  • Wat raadt je mensen aan die nog twijfelen om zich kandidaat te stellen?

“Ga informeren bij andere leden van de Verenigingsraad. Er zou eind april een openbare ledenvergadering zijn, maar die gaat niet door wegens het coronavirus. Dat wordt later en misschien online. Het is interessant om zo’n bijeenkomst eens bij te wonen en vragen te stellen.”

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal