Direct naar de inhoud.

Column: Zelfspot tot in de kist

  • door:
  • op:
F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks een column vanuit het perspectief van zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) en alles daaromheen. Deze column is elke zaterdag te horen bij het RTV1 radioprogramma ‘1 op Zaterdag’ en hier te lezen:

In de huidige samenleving begin ik echt de humor te missen. Steeds meer grappen, vormen zich tot een rel van astronomische proporties. Nederland is verdeelder dan ooit, en bij sommige oorzaken denk je we eens; jongens waar hebben we het nu over? Een grapje uit een oude tv-serie of een oude Drentse man met het hart op de tong. Achter iedere boom wordt er gezocht naar een bos en de woorden nuance en relativering zijn we, mede door alle sociale media, helemaal kwijt.

Hoe het dan beter kan? Misschien is een beetje meer zelfspot en humor? Die twee dingen maken het huidige tijdsbeeld namelijk een beetje lichter. En dat mag ook wel wat het begint zo langzamerhand zwaarder te worden dan de coronakilo’s van Gerard Joling. 

Een goed voorbeeld van goede zelfspot vind ik Roel van Velzen deze week bij Beau. Die liet even zien hoe hij de samenleving kon helpen door met zijn 1,5 meter aan lengte mensen kon helpen de 1,5 meter regel te handhaven door er simpelweg tussen te liggen. Hij liet ook maar meteen even een voorproefje zien door pontificaal op de studiovloer te gaan liggen. Dit tot grote hilariteit onder de mensen aan tafel en daaromheen.

Ik voelde een gevoel van opluchting toen ik dit zag, ik dacht; hehe gelukkig iemand die het allemaal niet zo zwaar opneemt. Zo sta ik er zelf ook in, je moet het allemaal niet te zwaar maken en juist de humor van dingen in zien. Op iedere slak zout leggen is ook een optie in het leven, maar of je het daar nou leuker op maakt, is de vraag.

Zo zijn er mensen die ook liever geen zelfspot zien, ik krijg het ook nog wel is te horen. ‘Je moet niet zoveel grappen over je lengte maken, daarmee doe je andere kleine mensen tekort’ zeggen ze dan. Nu schiet ik vaak al in de lach door het stukje ‘tekort doen’ maar dit terzijde. Ik blijf van mening dat je beter om je beperking kan lachen dan erom huilen of mails naar Hilversum sturen dat ze er ook daar geen grappen meer over mogen maken.

Met die vorm van humor kun je namelijk mensen soms beter uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit, en hoe jij het klein zijn ervaart. Dat is de kracht van humor, je neemt de kracht van vooroordelen en discriminatie weg door er gewoon om te lachen. 

En natuurlijk is het niet altijd een pretje om 1 meter 24 te zijn, maar moeten we het daar dan maar de hele dag over hebben? Ik heb genoeg meegemaakt om te weten dat het leven daar veel te kort voor is.

Laatst kwam iemand naar me toe met de ‘tip’ dat ik ‘niet zoveel gebruik moet maken van mijn lengte’. Ik heb diegene maar meteen even de tip teruggegeven om z’n mond te houden. ‘Je moet van je zwakte je kracht maken’ zo zei de 1 meter 40 lange hardcore-dj Marco uit Emmen deze week bij RTV Drenthe. En bij die uitspraak sluit ik me met alle plezier bij aan.

Fijne vakantie allemaal en onthou; hou het licht en wees een beetje lief voor elkaar.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal