Direct naar de inhoud.

Column: Social Media Gekkies

  • door:
  • op:
F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks een column vanuit het perspectief van zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis). Deze column is elke zaterdagochtend te horen in het radioprogramma 1 op Zaterdag en hier te lezen.

Deze week las ik een verhaal, dat voor iemand die zoveel op social media zit als ik toch wel eruit sprong. Een meisje uit Klijndijk werd op weg naar haar nieuwe school in Emmen uitgescholden en geschopt. Het leek op het eerste gezicht dat de ‘daders’ dit filmden vanaf hun scooter. 

Een bericht hierover op Facebook van de ouders van het meisje ging vervolgens compleet viraal, grote media als Hart van Nederland en de Telegraaf namen dit op en heel even stond het verhaal uit het kleine dorp in Drenthe in de landelijke spotlights. En dat heeft een uitwerking gehad waar je u tegen zegt. De jonge daders hebben hun excuses aangeboden en klaar, maar een mooi kantelpunt is het wel.

Want dit verhaal is natuurlijk 1 uit duizenden. Steeds meer mensen verstoppen zich achter hun telefoontje om mensen op straat te intimideren, schoppen, slaan etc. Waarschijnlijk voelen de filmers zich zo stoer of populair ofzo. Maar door dit soort media aandacht worden ze even met hun neus op de werkelijke feiten gedrukt. Het lijkt me dan ook een goed plan om vaker op deze manier tegen dit soort social media gekkies op te treden. Want 1 ding beseffen ze zich nu nog niet, internet is voor altijd. Je kunt je filmpje misschien wel verwijderd hebben maar echt weg is het nooit. Er is altijd wel een manier om het weer op te laten duikelen. En als je dan ook nog is met je ‘stoere’ gezicht op tv of in het nieuws bent geweest kan dit later nog wel is moeilijk worden als je een serieuze baan wilt hebben. De politie wordt namelijk ook in steeds meer gevallen erbij gehaald. Honderd procent terecht, een proces-verbaal en een strafblad is misschien wel het systeem om dit uit te bannen en ook anderen te waarschuwen. Vergeet niet dat tijden veranderd zijn, vroeger kwam je makkelijk weg met je kattenkwaad maar tegenwoordig willen ze het graag gefilmd en op social media hebben, en ik denk niet dat je toekomstige werkgever dan heel gelukkig wordt als jij 10 jaar na dato in je keurige pak zijn kantoor binnen komt. 

En dit geldt natuurlijk ook voor de berichten op Facebook insta etc. Als zo’n mentaal 2-jarige gekkie weer is iemand met bijvoorbeeld een ander uiterlijk of geaardheid de dood in wenst, dan staat het, op het moment dat hij met zijn vinger op ‘enter’ drukt, voor altijd op internet. Op zo’n moment voelt iemand zich dan waarschijnlijk de held van de dag omdat hij/zij met zijn ruggengraat ter grootte van een doperwtje het even gezegd heeft. Een tip is dan ook; doe dit gewoon niet. Je geeft niet alleen je slachtoffer een rotdag, rotmaand en rotjaar maar je geeft jezelf ook een ongelofelijke stempel. Mocht je het dus niet kunnen laten om dit soort mest over de social media akkers te verspreiden, gooi je telefoon weg en ga een goed boek lezen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal