Direct naar de inhoud.

Zeelandstreekje: mislukte ‘kolonisatie’ in Drouwenermond

  • door:
  • op:
F: RTV Drenthe

DROUWENERMOND – Aan de rand van Drouwenermond, tegen Stadskanaal aan, ligt een straatje met de naam ‘Zeelandstreekje’. Wat doet de naam van de zuidelijke provincie in een Drentse straat?

Kolonisatie

In 1844 vestigden vier gezinnen uit het Zeeuwse Westkapelle zich in het Drentse veengebied, in de Drouwenermond. Er was namelijk grote werkloosheid en armoede onder de dijkwerkers van Westkapelle, en de toenmalige president van het dijkbestuur Jacob Lodewijk Snouck Hurgronje was naarstig op zoek naar mogelijkheden om het lot van dijkwerkersgezinnen te verbeteren.

Snouck Hurgronje was Tweede Kamerlid en kwam met zijn collega, de oud-burgemeester van Assen Gerrit Kniphorst, met een plan. Kniphorst kon als eigenaar van een nog onontgonnen veengebied heel goed arbeiders gebruiken, en de twee mannen besloten tot een eerste ‘overplanting’ van vier gezinnen. Bij goede resultaten zou men meer families laten verhuizen van Westkapelle naar het Drentse veengebied.

Mislukking

Op het Zeelandstreekje is een kunstwerk geplaatst om de Zeeuwen te gedenken
F: RTV Drenthe

Het experiment werd geen succes. Uit de briefwisseling van de ‘kolonisten’ met de achtergebleven familie in Zeeland bleek dat hun leven zwaar was en dat de situatie in het veengebied hen bitter was tegengevallen. Er was voor hen echter geen weg terug.

Ook het overlijden van de beide initiatiefnemers vrij kort na de aanvang van het experiment is er waarschijnlijk mede de oorzaak van dat er niet nog meer gezinnen uit Westkapelle naar Drenthe zijn overgebracht.

Sporen nagelaten

In de Veenkoloniën wonen nog altijd nakomelingen van de vier gezinnen die uit Westkapelle naar Drenthe waren verplaatst. De bekendste is de familie Toutenhoofd, waarvan in ieder geval in Stadskanaal nog een familielid te vinden is.

 

 

 

 

Bron: RTV Drenthe



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal