Direct naar de inhoud.

Jan Jaap (11) uit Valthe is eerste kinderburgemeester Borger-Odoorn

  • door:
  • op:
De Burgemeester en de kinderburgemeester
F: Gemeente Borger-Odoorn

VALTHE – De elfjarige Jan Jaap Lanting uit Valthe is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Borger-Odoorn. Burgemeester Jan Seton installeerde de leerling van groep 8 vanochtend op het plein van zijn school, obs De Weiert in Odoorn. De kinderburgemeester is voorzitter van de nieuwe twaalfkoppige kinderraad van de gemeente. Daarnaast zal hij burgemeester Seton vergezellen bij een aantal bijzondere gelegenheden.

Kinderburgemeester Jan Jaap kreeg van burgemeester Seton een oorkonde uitgereikt en een heuse ambtsketen omgehangen. De keten werd speciaal vervaardigd door kunstenares Karin Lesuis uit Exloo. Seton: “We willen als gemeente graag weten wat kinderen belangrijk vinden. De kinderraadsleden en kinderburgemeester gaan ons daarbij helpen. Ze zijn stuk voor stuk razend enthousiast en weten goed wat hun leeftijdsgenoten bezighoudt. En de scholen besteden zo op een mooie manier aandacht aan democratie en burgerschap.”

Stemming

Van de zeventien basisscholen in Borger-Odoorn doen er dit eerste jaar al twaalf mee met de kinderraad. Elke school levert een kinderraadslid en een aantal van hen deed met een videopitch ook een gooi naar het kinderburgemeesterschap. Na een stemming onder de deelnemende scholen kwam Jan Jaap als beste uit de bus. Jasmijn Veerbeek uit groep 8 van CKC Rehoboth in Valthermond eindigde als tweede en is daarmee loco-kinderburgemeester. De installatie vond pas laat in het schooljaar plaats vanwege de coronacrisis. De leden van de kinderraad gaan in april en juni vergaderen over thema’s als speelvoorzieningen en veilig verkeer, maar ook al nadenken over de volgende kinderraad voor het komende schooljaar.

Kinderraadsleden

De kinderraad 2020-2021 van de gemeente Borger-Odoorn bestaat uit:

Lars Alblas van de Montessorischool in Borger, Alexia Buurmans van CKC De Klister in Nieuw-Buinen, Jesse Bolk van obs De Westhoek in 2e Exloërmond, Ruben Dreesman van obs De Meander in Borger, Floor Feddema van CKC De Borgh in Borger, Levi Hoefste van obs Ekkelhof in Drouwen, Jan Jaap Lanting van obs De Weiert in Odoorn, Philien Ouwendijk van obs De Zweng in Exloo, Adonay Solomon van obs De Aanloop in Valthermond, Jasmijn Veerbeek van CKC Rehoboth in Valthermond, Boaz Venema van cbs De Wegwijzer in 2e Exloërmond en Jaylinn Zwiers van obs De Poolster in Nieuw-Buinen

Burgemeester Seton heeft elke school bezocht en de kinderraadsleden een oorkonde uitgereikt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal