Direct naar de inhoud.

De Ruiten Aa kronkelt weer

  • door:
  • op:

REGIO – De werkzaamheden aan het gebied Renneborg-Ter Walslage in Westerwolde zijn afgerond. De herinrichting van dit gebied is het laatste onderdeel van dertig jaar verbetering van het beekdal van het riviertje de Ruiten Aa, vanaf Ter Apel richting Blijham. Het beekdal is kronkeliger en gevarieerder geworden.

Ruiten Aa
Ruiten Aa

Terug naar 1900

In de jaren zestig en zeventig is het landschap efficiënt ingericht, dat is ten koste gegaan van de natuurbeleving. Juist die natuurlijke elementen zijn nu weer teruggebracht. Door de beek weer in oude staat te herstellen is een mooi stuk natuur ontstaan. De omgeving van de beek is opnieuw ingericht en zoveel mogelijk hersteld naar hoe het er rond 1900 uitzag.

Ruiten Aa
Ruiten Aa nabij Smeerling (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Ook is in het stroomgebied de waterhuishouding verbeterd. Door de beek te laten kronkelen wordt de natuur versterkt en kunnen de graslanden langs de beek bij natte omstandigheden onder water lopen. Hierdoor wordt het water in het beekdal van de Ruiten Aa langer vastgehouden. Dat is goed voor de natuur en het landschap, zeker nu de zomers steeds droger worden.

Recreatie

Wandel- en fietspaden maken het gebied goed toegankelijk voor bezoekers. Op verschillende plekken zijn bruggen en doorwaadbare plekken aangelegd en ook kan er in de beek worden gekanood.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal