Direct naar de inhoud.

Stenen zoeken tijdens de hunebedweken: ‘Dit is een vuursteen’

  • door:
  • op:

 

De bijzondere steen van Wim Stuiver. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV 1

Waar er normaal gesproken altijd een Dag van het Hunebed was kan dat nu door de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom organiseren het Hunebedcentrum, Drents Landschap, Staatsbosbeheer en het Geopark, de Hunebedweken. Vijf weken lang kunnen mensen fiets- en wandelroutes doen, maar ook is er voor kinderen een Archeohotspot en een stenenspreekuur.

Bij het Stenenspreekuur waren er heel veel kinderen maar bovenal een wel heel bijzondere steen. Wim Stuiver uit Diever is al drie jaar lang bezig om een antwoord te krijgen wat voor steen hij heeft gevonden. “Ik heb hem gevonden bij het Blauwe meer. Met dit zakje er omheen. Mijn vrouw en ik vroegen ons meteen af wat het was.”

Goudkleurig van binnen

Nu hoopt Stuiver na een zoektocht van drie jaar een antwoord te krijgen. Bij het Drents Museum en een stenenkenner in Dwingeloo kwam hij niet verder. Nu buigt geoloog Harry Huisman zich over de steen. “Ook ik kan hem niet helemaal thuis brengen. Het lijkt een beetje op een strijksteen doordat hij zo egaal is. Ik denk dat hij van binnen goudkleurig is.”

Wachtrij voor het tentje van de geoloog. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV 1

Meteen vraagt Stuiver zich af waarom er dan een hoekje mist. Dat antwoordt moet Huisman schuldig blijven, maar hij heeft een vermoeden. “Waarschijnlijk door het vele gebruik. Maar wat u heeft is echt heel bijzonder. Ik zou het aanbieden bij het Drents Museum. Ik denk dat ze er daar heel blij mee zullen zijn.”

Vuursteen

Stuiver is blij met het antwoord maar gaat het niet aanbieden bij het Drents Museum. “Dat heb ik al een keer eerder gedaan en toen waren ze niet geïnteresseerd. Ik hou hem voor mijzelf, maar voor mijn gevoel is dit het einde van de zoektocht. Ik heb nu een duidelijk antwoord.”

Kinderen op zoek naar een steen. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV 1

Ondertussen staan de kinderen te popelen om om de geoloog te laten vertellen over de steen die zij hebben gevonden op de grote berg stenen bij het museum. Een meisje van een jaar of zes laat trots haar steen zien. “Dit is een vuursteen,” zegt Huisman gedecideerd. Het meisje loopt met een big smile al huppelend weg.

Wil je meer informatie over de hunebedweken? Kijk dan op de site van het Hunebedcentrum-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal