Direct naar de inhoud.

Echtpaar doneert 20.000 fossielen aan Hunebedcentrum: ‘Voor een museum een droom’

  • door:
  • op:
Peter en Karin de Vries
Foto: RTV Noord
BORGER – Peter en Karin de Vries uit Sappemeer hebben de afgelopen tientallen jaren onnoemlijk veel fossielen verzameld. Het echtpaar heeft de helft van de collectie nu gedoneerd aan het Hunebedcentrum in Borger, dat een gat in de lucht sprong.
Het zijn er zo’n 20.000 stuks. Maar vanwaar die schenking? ‘Ik word over veertien dagen 80’, legt Peter de Vries uit. ‘Tijd om na te denken. En omdat we er zoveel hadden, dachten we: waar kunnen we nou eens heen met dat spul? Tja. ‘Waarom breng je het niet naar Borger?’, suggereerde vervolgens iemand. Borger! Het Hunebedcentrum! Natuurlijk!’

Met open armen ontvangen

Het bleek een goede keuze. ‘Nadat we contact hadden gemaakt, werden we er met open armen ontvangen. Ze hebben er kasten aangeschaft, waarbij wij welkom waren om alles neer te leggen waarvan wij dachten dat het interessant was.’
Iedere vrijdag rijdt het echtpaar van Sappemeer naar Borger om de ‘waar’ uit te stallen. ‘Familie bij familie en naam bij naam.’

‘Als ze educatief gebruikt worden, ben ik al dik en dik tevreden’

Peter de Vries

Of het Peter de Vries zwaar valt om de helft van z’n collectie af te staan? Nee, dat niet. Hij heeft er vrede mee. Sterker nog: ‘Omdat ik weet waar ze naartoe gaan en wat ze ermee doe. En als ze dan ook nog educatief gebruikt worden, ben ik al dik en dik tevreden. Want als het voor latere generaties nog van nut kan zijn, ben ik voldaan.’
Een aantal verzamelde fossielen
Foto: RTV Noord

Verzamelwoede

Hoe de verzamelwoede zo uit de hand heeft kunnen lopen? ‘Nee’, corrigeert De Vries, ‘hoe is het zo toegenomen, bedoel je. Het is zó’n prachtige hobby. Je bent altijd buiten, terwijl je zoekt in de natuur, en in en op de grond. Dat ten eerste al. En als je daarnaast ook nog vondsten doet, dan is dat een bonus.’
De De Vriezen zoeken op zandzuigerijen. Of het een verslaving is? ‘Het zoeken wel. Kijk, zo’n schip dat ergens zuigt doet dat van maandag tot vrijdag, maar is een woensdag later weer ergens anders. Vervolgens komt die een andere laag tegen, en dat kan net de laag zijn waar de mooiste fossielen inzitten. En dat kun je niet een paar maanden laten versloffen, want dan ben je die laag kwijt! Daarom gaan we elke week.’

‘Zolang het kan gaan we door met zoeken naar fossielen’

Peter de Vries

De Vries blijft overigens gewoon speuren naar fossielen. ‘Ja, daar gaan we mee door. Elke week. Zolang het kan, desnoods met de rolstoel, haha. Het contact met de mensen is fijn, het ontdekken van nieuwe dingen ook.’
Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum, is blij met de verzameling
Foto: RTV Noord

Fantastisch, dit hadden we niet

‘Fantastisch’, reageert directeur van het Hunebedcentrum Harrie Wolters, die maar wat blij is met de donatie. ‘Want dit hadden we niet. Terwijl we er wel naar op zoek waren. Dus toen we hoorden dat mensen in Sappemeer zochten naar een plek, was het wel even juichen. Kom maar langs!’
Wolters noemt de collectie heel bijzonder. ‘Dit is gedurende zestig jaar verzameld. Dit zijn allemaal fossielen die uit de ondergrond komen. Al die lagen zijn er nu inmiddels niet meer, dus als we dat nu zouden willen zoeken, dan zou dat nooit lukken. Als museum kan dit niet mooier.’
Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken sinds dit jaar samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal