Direct naar de inhoud.

Industrie Oost-Groningen vreest voor banen als mega-zonnepark OZG er komt

  • door:
  • op:
Bert-Jan Bruning (foto: Martijn Folkers)

REGIO – De Oost-Groninger industrie vreest het kind van de rekening te worden als het OZG in Scheemda met Powerfield een mega-zonnepark aanlegt.

De bedrijven Nedmag, Eska Graphic Board, Smurfit Kappa, Solidus Solutions, Avebe en Steenfabriek Strating vrezen dat de capaciteit van het energienetwerk door het geplande zonnepark van 250 hectare direct vol is. De industrie, die zelf ruimte op het energienetwerk nodig heeft om te verduurzamen, is bang dat de vergroening van de Oost-Groninger industrie hierdoor vertraging oploopt. Voorzitter Bert Jan Bruning van de Energietafel Midden en Oost-Groningen waarschuwt voor banenverlies op termijn bij de industriële bedrijven.

Impact op de toekomst van de industrie

‘Wij hebben als industrie te maken met een CO2-boete: voor iedere ton CO2 die wij uitstoten, moeten we straks een boete betalen’, zegt Bruning. ‘Als industrie in Midden en Oost-Groningen willen we vergroenen. We kunnen ook vergroenen, maar als er straks geen ruimte is op het energienetwerk omdat andere keuzes al eerder zijn gemaakt, vind ik dat niet juist. Maar als diezelfde omgeving ons die ruimte niet geeft, heeft dat wel impact op de toekomst van de industrie in deze regio.’

Vrees voor wildwest-omgeving

Bruning vreest door het plan van het noodlijdende ziekenhuis in Scheemda en zonneparkontwikkelaar Powerfield voor een gevecht om de ruimte op het elektriciteitsnet. ‘Dan krijgen we een soort ‘wildwest-omgeving’, waarin iedereen rent om zijn of haar eigen persoonlijke belang zo goed mogelijk te bedienen. Over tien jaar kijken we dan terug en concluderen we dat we het met elkaar niet handig hebben aangepakt.’

“Onze industrie is relatief oud, de vraag is of deze industrie dan ooit weer terugkomt” (Voorzitter Bert Jan Bruning – Energietafel Midden en Oost-Groningen)

‘Banenverlies moet je niet uitsluiten’

Netbeheerder Enexis investeert de komende jaren tientallen miljoenen in het vergroten van de capaciteit op het energienetwerk, maar de industriebedrijven in Oost-Groningen houden er rekening mee dat een eventuele aanleg van een megazonnepark in het Oldambt, en de aanleg van andere zonneparken in Oost-Groningen, opnieuw een forse hap uit die capaciteit nemen. ‘Banenverlies moet je in de toekomst dan niet uitsluiten. Onze industrie is relatief oud, de vraag is of deze industrie dan ooit weer terugkomt. Ik denk eerlijk gezegd van niet, en dat zou zonde zijn. In deze regio werken meer mensen in de industrie dan in Delfzijl en Emmen samen.’

“Provincie, neem de lead” (Voorzitter Bert Jan Bruning – Energietafel Midden en Oost-Groningen)

Ingrijpen van provincie nodig

Om alle belangen zo goed mogelijk af te wegen, vindt Bruning dat de provincie moet ingrijpen. ‘Om het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor andere bedrijven, is er een breder perspectief nodig dan alleen het perspectief van het OZG. Als het ziekenhuis een financieel vraagstuk heeft, moeten we het als samenleving misschien anders oplossen dan via de energietransitie.’

De provincie zou die sturende rol volgens de industrie moeten oppakken. ‘Provincie, neem de lead. Ga gezamenlijk met de omgeving, gemeenten en industrie in gesprek over het feit hoe we de energietransitie met elkaar willen vormgeven. Wij hebben die boodschap eerder proberen over te brengen, toen werd die door de provincie nog niet opgepakt.’

Authenticiteit van Oost-Groningen behouden

Net als eerder dit jaar pleit Bruning voor een soort kwartiermaker in Oost-Groningen, die samen met andere branches kijkt naar een breed gedragen oplossing voor iedereen. ‘We moeten met elkaar gaan nadenken hoe we de komende decennia gebieden inrichten op het gebied van natuur, openbaar vervoer, wonen, werken en leven.’ De geboren Pekelder stelt dat de provincie die kwartiermaker moet aanstellen, die verder kijkt dan het lokale gemeentelijke belang en zo de streek naast de verduurzaming haar authenticiteit laat behouden.

Dit is een verhaal van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om samen meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal